HIF får ta ledig som jumbo: "Inte cyniska nog"

Tränaren Jörgen Lennartsson fick sparken efter kollapsen mot Värnamo. Det hjälpte föga mot AIK och Helsingborg får ta ledigt som allsvensk jumbo. –Vi har inte varit cyniska nog, säger målvakten Anders Lindegaard efter 1–2-förlusten.

"Tabellen ljuger aldrig", säger Helsingborgs målvakt Anders Lindegaard efter 1–2-förlusten hemma mot AIK. Efter elva matcher är skåningarna jumbo i allsvenskan.

Fotboll2022-05-29 21:38

Förra lördagen tappade Helsingborg en 1–0-ledning till 1–4-förlust under matchens sista 23 minuter hemma mot nykomlingskollegan Värnamo.

Dagen efter fick tränaren Jörgen Lennartsson sparken och när skåningarna föll med 1–2 mot AIK på Olympia leddes Helsingborg av Mattias Lindström och Álvaro Santos samt målvaktstränaren Sven Andersson.

– Det är inte matchen i dag som kommer att avgöra hur den här säsongen blir efter att alla matcher är spelade. Då var matchen förra helgen viktigare, säger målvaktsveteranen Anders Lindegaard.

"Tabellen ljuger aldrig"

Med fem poäng på elva matcher är Helsingborg jumbo i allsvenskan, som nu tar uppehåll i en knapp månad.

– Tabellen ljuger aldrig och vi ligger sist. Fem poäng är inte bra nog, säger Lindegaard.

Mot AIK ledde Helsingborg med 1–0 i paus (Taha Ali på straff), men gästerna vände till 2–1 inom loppet av tolv minuter i andra halvlek. Sebastian Larsson kvitterade på straff och den forne HIF-spelaren Jordan Larsson satte segermålet.

– Två pissmål, säger Lindegaard.

Den tidigare Helsingborgsanfallaren Álvaro Santos hade efter förlusten inget svar om framtiden.

– Vi kommer sitta i möte nästa vecka i några dagar, så får vi se vad som händer, säger Santos.

"Erik Hamrén-typ"

Om Lindeegard får bestämma blir det just Lindström och Santos som får fortsätta.

– Jag ser det som ett intressant och progressivt val. Någon kanske skulle säga att det är mer riskabelt än att ta en Erik Hamrén-typ som har varit med i matchen i hundra år. Men de är nya och unga, det tycker jag är ett progressivt vägval. Det är den riktning som HIF behöver, säger dansken, som i början av 2010-talet representerade Premier League-jätten Manchester United i flera säsonger.

Helsingborg har de senaste åren åkt jojo mellan allsvenskan och superettan. Lindegaard anser att klubben måste blicka mot säsongen 2019 då Helsingborg hängde kvar som nykomlingen.

– Vi höll oss kvar i allsvenskan eftersom vi spelade extremt cyniskt, men det försvann efter den säsongen, säger 38-åringen.