Historisk säsong i England – svensklag snackis

En ny Super League-säsong är här och det har aldrig varit lättare att följa brittisk damfotboll än nu. Vilka är favoriter, var kommer Evertons kaxighet ifrån och vilken svensk talang ska göra störst avtryck? Här är det viktigaste att ha koll på.

Svenska supertalangen Hanna Bennison har lämnat Rosengård för Everton. Arkivbild.

Svenska supertalangen Hanna Bennison har lämnat Rosengård för Everton. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2021-09-03 16:39

Tolv lag gör upp om bucklan

Här är årets uppställning, med fjolårsplaceringen inom parentes:

Arsenal (3), Aston Villa (10), Birmingham (11), Brighton (6), Chelsea (1), Everton (5), Leicester (nykomling), Manchester City (2), Manchester United (4), Reading (7), Tottenham (8), West Ham (9).

Ettan, tvåan och trean i sluttabellen kvalar in till Champions League medan endast ett lag flyttas ner till andraligan.

Premiäromgången:

Fredag 3 september: Manchester United–Reading.

Lördag 4 september: Aston Villa–Leicester, Everton–Manchester City, Tottenham–Birmingham.

Söndag 5 september: Arsenal–Chelsea, Brighton–West Ham.

Blågul duell i titelracet

Magdalena Erikssons Chelsea jagar tredje raka ligatiteln. Favoritskapet väger tungt efter att Londonlaget fått behålla i princip alla sina nyckelspelare, som lagkapten Eriksson, målvakten Ann-Katrin Berger samt anfallsduon Sam Kerr och Fran Kirby. Dessutom närmar sig viktiga norskan Maren Mjelde comeback efter långtidsskada.

Första utmanare är Manchester City, som häromdagen värvade svenska stjärnskottet Filippa Angeldahl. City, som slutat tvåa fyra år i rad, har dock tappat de amerikanska stjärnorna Rose Lavelle och Samantha Mewis, som flyttat hem till USA, och plågas dessutom av skador på backstjärnan Lucy Bronze och anfallaren Chloe Kelly. Men jamaicanskan Khadija Shaw, 22 mål i franska Bordeaux i fjol, och Vicky Losada, Champions League-mästaren Barcelonas tidigare lagkapten, är tunga tillskott.

Dessutom vill nog Arsenal, med svenske Jonas Eidevall som ny tränare, blanda sig i leken. Mycket hänger på anfallsstjärnan Vivianne Miedema, om det ska gå vägen. Men Arsenal har också fått till ett par riktigt fina värvningar i engelska landslagsanfallaren Nikita Parris, närmast från Lyon, aviga amerikanska yttern Tobin Heath och japanska veteranen Mana Iwabuchi.

Svensklaget är årets snackis

Storsatsande Everton är laget på allas läppar.

Målsättningen är offensiv, fjolårets femteplats ska bytas till en topp tre-placering, och Everton har inte legat på latsidan under sommaren. Totalt nio nyförvärv har det blivit, bland annat de tre svenska landslagsspelarna Nathalie Björn, Anna Anvegård och Hanna Bennison.

Att Everton vann dragkampen om Bennison var särskilt meriterande och klubben fick betala bra – ett sexsiffrigt belopp, nytt klubbrekord – för den 18-åriga talangen från Rosengård.

Hemvändande engelska landslagsspelaren Toni Duggan, italienskan Aurora Galli och franska Kenta Dali är andra starka nyförvärv.

Fler tv-matcher än tidigare

I våras nåddes en milstolpe när Super League skrev på ett historiskt tv-avtal för de kommande tre åren med Sky och BBC, värt uppemot 285 miljoner kronor. Det gör att det blir lättare än någonsin tidigare att följa matcherna i ligan.

– Minst 57 matcher kommer att direktsändas på Sky och BBC. Det innebär fantastiska möjligheter för att öka uppmärksamheten, säger Kelly Simmons, chef för damfotbollen på det engelska fotbollsförbundet, till The Guardian.

I Sverige är det Viaplay som gäller för att följa Super League. Under premiärhelgen direktsänder man Manchester United–Reading på fredagen, Everton–Manchester City på lördagen och stormötet Arsenal–Chelsea på söndagen.

Redo för de stora arenorna

Nya tv-avtal och tunga sponsorer – bankgiganten Barclays gick exempelvis in som titelsponsor för Super League 2019 – har fått de stora herrklubbarna att investera mer i sina damlag.

Det märks inte minst genom att Super League-matcherna allt oftare spelas på klubbarnas huvudarenor, vilket är fallet för fyra av sex premiärmatcher. Hos tre av klubbarna – Leicester, Birmingham och Reading – spelar damlagen redan majoriteten av sina matcher på klubbens huvudarena.

– Det är framtiden, säger Kelly Simmons.

– Jag tror att det första steget är att sälja ut ”damarenorna” och just nu lägger klubbarna redan sina största matcher på herrlagens arenor. Före coronapandemin hade vi kommit till en punkt där matcher som Chelsea–Arsenal började bli slutsålda, vilket gav oss angenäma problem. Och ju mer tiden går, när vi har lyckats bygga intresse och få en publik, så ser jag framför mig hur fler och fler matcher hamnar på de ordinarie arenorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!