Historisk Värnamo-seger: "Fantastisk känsla"

IFK Värnamo har tagit sin första trepoängare i herrarnas fotbollsallsvenska. Hemma mot Degerfors på Finnvedsvallen blev Oscar Johansson och Marcus Antonsson målskyttar i den historiska 2–0-segern. –Fantastisk känsla, säger Antonsson.

Oscar Johansson, vänster, och Marcus Antonsson, mitten, gjorde Värnamos mål i den historiska 2–0-segern hemma mot Degerfors.

Fotboll2022-04-25 21:02

Förra året vann IFK Värnamo superettan och i år gör den småländska fotbollsklubben, som bildades 1912, sin första allsvenska säsong.

Efter två oavgjorda och mållösa matcher hemma på Finnvedsvallen kom på måndagskvällen både lagets första mål inför hemmapubliken och den historiska första allsvenska segern.

Oscar Johansson var inblandad i båda Värnamos mål. Först sköt högermittfältaren in bollen med högerfoten bakom Degerfors engelske målvakt Alfie Whiteman när matchklockan precis passerat fem minuter.

– Riktigt gött, säger Oscar Johansson till Discovery+.

Fem raka förluster

DIF-försvaret släppte därmed in ett tidigt mål för femte allsvenska matchen i rad. I samtliga serieomgångar hittills i år har Degerfors, som var allsvensk nykomling förra året, släppt in mål före matchminut 25 – och förlorat.

– En skitig start för vår del, som vi inte vill ha givetvis. Det börjar bli en tråkig vardag att jaga ur underläge och det är inte hållbart över tid så klart, säger Degerfors tränare Tobias Solberg till Discovery+.

– För slarvigt, vi ger bort ett mål direkt, det har gått fem minuter, riktigt slarvigt, säger anfallaren Abdelrahman "Abdo" Saidi.

I andra halvlek serverade Oscar Johanssons målgörande högerfot en framrusande Marcus Antonsson. Anfallaren kastade sig fram och fick vänstervristen på bollen, målet betydde 2–0 för Värnamo i den 56:e matchminuten.

– Fantastisk känsla att vinna första matchen, första trepoängaren. Förlösande. Viktigt, säger Antonsson till Discovery+.

Den historiska segern innebar att Värnamo, vars målvakt Pilip Vajtsiachovitj hållit nollan i tre av fem allsvenska matcher, lyfte från 14:e till tolfte plats i den allsvenska tabellen med totalt fem poäng.

16:e-placerade Degerfors är alltjämt kvar längst ner i tabellen som jumbo med noll poäng.

"Giffarnas" dubbla målvaktsskador

– Det är klart att det inte är någon panik, men samtidigt är det ingen bra start. Vi behöver jobba på saker och förbättra saker. Vi måste upp både ett och två snäpp. Vi får steppa upp, säger Degerfors Adam Carlén till Discovery+.

I Borås avgjorde Elfsborg sent hemma mot en annan herrallsvensk nykomling, Gif Sundsvall. Först i den 85:e minuten satte Alexander Bernhardsson det avgörande 2–1-målet i 3–1-segern där Jacob Ondrejka fastställde slutresultatet i 87:e.

Men det var nykomlingens målvaktsskador som var rubriken i matchen. Efter drygt en halvtimme skadade sig förstemålvakten Andreas Andersson som fick rullas ut på bår.

Ersättaren Gustav Molin fick en mardrömsstart när han släppte in ett mål från Per Frick efter bara några minuter. 19-åringen skadade sig också i samband med målet – men spelade vidare.

"Jäkligt olyckligt"

– Jag kände bara att det är vad det är. Vi har ingen annan målvakt liksom, det var bara att köra och göra det bästa av situationen. Jäkligt olyckligt. I andra halvleken hade jag jävligt ont, det tog emot ganska rejält, säger Gustav Molin till SVT.

Gif Sundvalls mål i matchen gjordes av Alexander Blomqvist på tilläggstid i första halvlek

I och med Värnamos seger och "Giffarnas" förlust föll medelpadingarna ner till den allsvenska kvalplatsen. Elfsborg lyfte till sjunde plats i tabellen, som haltar, efter fem omgångar.

Gif Sundsvalls målvakt Andreas Andersson skadade sig och blev utbytt borta mot Elfsborg.