Historiskt lag väntar Sverige i kvarten: "Så stolt"

Belgiens fotbollsdamer är för första gången klara för EM-kvartsfinal – och ställs nu mot Sverige på fredag. Efter en dramatisk slutomgång blev Tine De Caigny den som såg till att historia skrevs genom sitt segermål, 1–0 mot Italien. –Det känns fantastiskt. Det här är ett stort steg för damfotbollen i Belgien, säger Lyonstjärnan Janice Cayman.

Tine De Caigny (6) bkev stor matchhjälte när hon genom sitt 1–0-mål mot Italien skickade Belgien till landets första EM-kvartsfinal på damsidan.

Fotboll2022-07-18 23:06

En halvlek in i Italien–Belgien var det fortfarande ett riktigt drömresultat – för Island. Mållöst, 0–0, på Manchester City Academy Stadium var nämligen det enda slutresultat som med säkerhet skulle skicka isländskorna vidare till kvartsfinalen mot Sverige på fredag, oavsett hur det gick i deras match mot Frankrike.

Men det tog inte många minuter efter paus innan Belgiens Tine De Caigny ändrat på den saken.

Tungt för Italien

Det italienska försvaret försökte flera gånger få undan bollen efter ett belgiskt inspel mot straffområdet, men förgäves. De Caigny utnyttjade det på bästa sätt när hon satte vänsterfoten till och tryckte in 1–0 i det bortre hörnet i den 49:e minuten.

Island låg samtidigt under mot redan klara gruppsegraren Frankrike med 0–1 och behövde då vinna för att ta tillbaka andraplatsen från Belgien. Italien var redan från start tvunget att vinna matchen i Manchester för att alls ha chansen att gå vidare.

Cristiana Girelli hade visserligen ett skott i ribban bara någon minut efter De Caignys 1–0-mål, men det här blev inte Italiens EM. Italienskorna inledde mästerskapet med att släppa in fem mål i första halvlek mot Frankrike (1–5 till slut), och fick sedan bara med sig en poäng mot Island (1–1).

"Väldigt stolt"

Isländskorna gjorde samtidigt vad de kunde och lyckades kvittera Frankrikes ledning på straff – men först långt in på tilläggstiden. Och 1–1 var inte tillräckligt.

För det här var Belgiens kväll. Det blev några dramatiska minuters väntan för belgiskorna när laget samlades i en stor ring för att följa slutet på Islands match. Men sedan bröt jublet ut på Manchester City Academy Stadium.

– Det känns fantastiskt, det här är något som vi verkligen har jobbat mot. Att lyckas med det mot Italien känns otroligt fint, säger mittfältaren Janice Cayman.

– Jag är väldigt stolt över det här laget.

Det är lätt att förstå glädjen. För "Red Flames" är fotbolls-EM i England nämligen redan landets största framgång på damsidan. För fem år sedan var man med för första gången, men tog sig inte vidare från gruppspelet. Nu är man för första gången klart för en EM-kvartsfinal – mot världstvåan Sverige.

– En fantastisk känsla. Sista 20 minuterna var väldigt jobbiga. Men det var en bra laginsats och vi förtjänade segern, säger 21-åriga mittbacken Sari Kees, som utsågs till matchens lirare.

– - Jag är så otroligt stolt över att vara en del av det här laget och att vi nådde målet som vi hade innan vi kom hit, säger mittbackskollegan Julie Biesmans.

Favoritskapet vilar tungt på de guldtippade svenska axlarna inför fredagens batalj på Leigh Sports Village. Det gäller även sett till historiken.

Första på 13 år

"Det är så klart bra att vi nu vet vilket motstånd som väntar i vår kvartsfinal på fredag. Vi har haft bevakare på plats vid kvällens match och nu fortsätter vårt arbete med att förbereda oss på bästa sätt", säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson i ett uttalande.

Men det ska sägas att det var ett tag sedan länderna möttes.

Sverige och Belgien har bara ställts mot varandra fyra gånger tidigare på damsidan, senast för nästan 13 år sedan, i kvalet till VM 2011. Då vann Sverige båda mötena (2–1 hemma, 4–1 borta), och i den senaste matchen blev en viss Caroline Seger tvåmålsskytt. De övriga två matcherna ligger ännu längre bak i tiden, från kvalet till EM 1987. Även där blev det två segrar, med 5–0 respektive 2–1.