Hjärtat för klubben fick "Poppe" att ändra sig: "Nolla räcker"

Han lade egentligen undan målvaktshandskarna inför säsongen. Men likväl står Pontus Holm mellan stolparna som en av nyckelspelarna för Södra Vi IF i lördagens avgörande kvalmatch mot Fårbo.
– Hjärtat för klubben fick mig att ändra mig, säger Holm.

Pontus Holm gjorde det väldigt bra i Södra Vis mål.

Pontus Holm gjorde det väldigt bra i Södra Vis mål.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-10-18 17:00

När Sporten når Pontus, eller "Poppe" som han kallas, får han ta en liten paus med bygget som han just dragit igång. Sedan åtta månader tillbaka driver han Södra Vi Bygg och Snickeri AB. 

Var det därför som tiden inte räckte till för en satsning på fotbollen i år?

– Nja, jag hade faktiskt avsagt mig målvaktsposten i SVIF innan företaget startades. Jag kände inte något sug efter att stå i mål utan tänkte spela ute som forward i B-laget.

Varför?

– Jag tycker egentligen att det är ganska tråkigt att vara målvakt på just träningar. Jag har svårt att gå in för det för fullt då. När det väl är match brukar hornen växa ut direkt. Därför kände jag att det var läge att spela ute i B-laget och inte ha kravet att träna så mycket.

I sista omgången innan sommaruppehållet fick Holm ändå ställa upp med kort varsel när laget stod utan målvakt.

– Jag hoppade in mot Hjorted/Totebo. Vi fick stryk med 4–1 då och direkt efter matchen kände jag ingen mersmak direkt. Senare så kände jag ändå att det är ändå en viss charm med att spela i A-laget. Dessutom låg vi väldigt pyrt till i serien med bara sex inspelade poäng. Därför blev det att jag körde fullt ut sista halvan av säsongen. Hjärtat för klubben fick avgöra.

Det gick ändå inte som på räls för Södra Vi när höstsäsongen drog igång. Laget åkte på ett par kostsamma förluster och såg länge ut att få acceptera en degradering till sexan.

– För min egen del var det nästan så att jag började tänka tanken att det kanske inte är hela världen om vi åker ned i sexan. Vändningen kom när vi tog två raka mot Stjärnan borta och Tjust hemma. Efter det så tände jag till igen och kände att vi ska göra allt för att hålla oss kvar.

undefined
Pontus Holm kramar om Adrian Mathiasson efter sitt tredje mål.

Södra Vi lyckades få till en avgörande match i sista omgången borta mot Hultsfred. Där var de piskade att vinna för att få chansen att kvala sig kvar.

Och målvakten klev in och spelade en avgörande roll för SVIF.

– Jag fick göra ett par bra räddningar direkt mot Hultsfred och kände att det här kommer att bli tufft. Hade de fått hål på oss där kunde det ha blivit en helt annan match. Nu kontrade vi in ett par bollar och vann klart, säger Holm som var extra nöjd med att få hålla nollan.

– Det är extremt viktigt för mig som målvakt att hålla nollan. Jag gjorde det två gånger den här säsongen.

En tredje nolla är allt som krävs för att laget ska rädda nytt kontrakt på lördag. En poäng hemma mot Fårbo räcker.

Södra Vi skaffade sig den fördelen genom att vinna med 4–2 mot Frödinge borta förra helgen.

Hur ser du på den insatsen?

– Jag fick många skott på mig då, men försvaret gjorde sitt jobb och såg till att Frödinge fick ta avsluten från distans och från kanten. Sådana skott ska jag ha. Jag hade ju gärna hållit nollan, men till slut fick jag släppa två bollar förbi mig. Det viktigaste var ändå att vi vann.

Vad tror du om mötet med Fårbo på lördag?

– De ska vara rätt så vassa framåt så det kan säkert bli mycket att göra för mig. Killarna i laget har sagt till mig i veckan att det räcker ju att jag håller nollan för att vi ska klara oss så jag ska försöka med det.

"Poppe" är heller inte främmande för att bidra offensivt om det skulle behövas.

– Om vi skulle ligga under med ett mål i slutminuten och få en hörna så kommer jag att bli sugen på att gå upp och nicka in den. Men jag är inte så säker på att jag har tränaren med mig på den taktiken, säger han med ett skratt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!