Hjulmand: "Jag är oerhört stolt"

Danmark spelade för “kong” Christian och fosterland under en känslosam och vacker återkomst till EM-arenan Parken. Trots en drömstart med mål efter blott 99 sekunder föll danskarna med 1–2 mot Belgien. –Jag är oerhört stolt, säger förbundskaptenen Kasper Hjulmand.

Danmarks målvakt Kasper Schmeichel och Belgiens matchavgörare Kevin De Bruyne kramar om varandra på Parken i Köpenhamn.

Danmarks målvakt Kasper Schmeichel och Belgiens matchavgörare Kevin De Bruyne kramar om varandra på Parken i Köpenhamn.

Foto: Wolfgang Rattay/Pool/AP/TT

Fotboll2021-06-17 18:08

Kulissen var mäktig och det gick nästan att ta på känslorna när Danmarks landslag skulle återvända till Parken i Köpenhamn fem dygn efter att deras stora stjärna Christian Eriksen drabbats av ett hjärtstillestånd under EM-premiären mot Finland (0–1).

Runt 500 meter därifrån låg Eriksen – som mår bra efter omständigheterna – i en sjukhussäng på Rigshospitalet och han behövde säkert inte ens öppna fönstret för att höra den mäktiga hyllningen på den danska nationalarenan när Danmark tog emot världsettan Belgien.

Spelet stannade upp

I den tionde minuten – Eriksens tröjnummer – stannade spelet upp. De båda lagens spelare, ledare och 25 000 personer stora publiken förenades i en minutlång applåd som en hyllning till Danmarks “kong” Christian.

– Det var en fantastisk gest från alla. Tusen, tusen tack för den uppmärksamhet och all kärlek vi har fått. Den betyder så mycket, säger säger förbundskaptenen Kasper Hjulmand på en presskonferens efter matchen.

– Vi vet att de här spelarna är förebilder för hela Danmark. De kämpar för alla flickor och pojkar som sitter där hemma, för hela nationen. Den här uppbackningen betyder så oerhört mycket, säger han vidare.

Innan dess hade Eriksen fått en förvarning om hur publiken på Parken kom att låta denna 27 grader varma julikväll. Redan efter 99 sekunder skickade Yussuf Poulsen in 1–0-målet bakom målvakten Thibaut Courtois sedan belgarna slarvat i passningsspelet.

Målet är det näst snabbaste i EM-historien. Rekordet har ryssen Dmitrij Kiritjenko, som nätade efter 67 sekunder mot Grekland i EM 2004.

Danmark var definitivt tillbaka i turneringen och “vi er røde, vi er vhide” rullade runt i en mäktig allsång på läktarna.

– Den fantastiska energi som fanns på Parken i dag skulle ner i spelarnas ben, säger Kasper Hjulmand.

De danska landslagsspelarna visste inte riktigt hur de skulle reagera på att komma tillbaka till arenan där de bildade en mänsklig mur kring sin vän och lagkamrat Christian Eriksen när han fick livräddande vård i nästan 20 minuter.

Hade sparkapital på bänken

Av den första halvleken att döma klarade spelarna av den mentala anspänningen alldeles utmärkt. Danmark var det klart bättre laget och Belgien, som slog Ryssland med 3–0 i sin premiär i S:t Petersburg, var oerhört blekt.

– Att bara var där ute var en prestation, men att gå ut och och totalt dominera mot världens nummer ett. Det är stor respekt från min sida, säger förbundskaptenen Kasper Hjulmand.

– Vi hade Christian i huvudet och hjärtat, säger Hjulmand.

Fotbollens världsetta hade dock sparkapital på bänken. Manchester Citys Kevin De Bruyne var inte i spelbart skick i premiären efter sin rehabilitering efter en smäll i Champions League-finalen i maj, men nu kom han in direkt i andra halvlek för belgarna.

Och efter tio minuter agerade han framspelare när Belgien kvitterade genom Thorgan Hazard i ett drömanfall. De Bruynes återkomst var starten på Belgiens vändning. En kvart senare visade belgarna upp ett imponerande kortpassningsspel utanför Danmarks straffområde innan De Bruyne med ett kontrollerat avslut med vänsterfoten satte 2–1 bakom en chanslös Kasper Schmeichel i hemmamålet.

Säkrade slutspelsplats

Någon start på ett stort spelmässigt övertag var det dock inte. Danmark kunde fortsatt hota framåt och bästa chanserna till en kvittering hade Barcelonaanfallaren Martin Braithwaite. Först tvingade han Courtois till en bra räddning och tre minuter före full tid prickade dansken ribban.

Men Belgien kunde hålla undan och har säkrat avancemang till en åttondelsfinal.

– Vi spelade en jättebra match, vi gjorde allt för att göra fler mål. Att de har en av världens bästa spelare på bänken gör såklart skillnad, säger Kasper Schmeichel efter matchen.

Trots förlusten är inte det danska hoppet om att gå vidare från grupp B släckt. Om Danmark slår Ryssland i den sista omgången på måndag samtidigt som Finland förlorar mot Belgien hamnar tre lag på tre poäng. Då kommer först och främst målskillnad i inbördes möten mellan Danmark, Finland och Ryssland att särskilja lagen.

– Vi ska göra oss redo för Ryssland. Vi ska ut och attackera igen, säger Kasper Hjulmand.

Belgiens Kevin De Bruyne jublar.
Belgiens Kevin De Bruyne jublar.
Fakta: Detta särskiljer lagen

Om två eller fler lag har samma antal poäng när gruppspelet är färdigspelat gäller följande för särskiljning:

+ Flest antal erhållna poäng i matcher mellan de aktuella lagen.

+ Målskillnad i matcher mellan de aktuella lagen.

+ Flest gjorda mål i matcher mellan de aktuella lagen.

Om det fortfarande inte går att särskilja lag efter denna modell gäller följande:

+ Målskillnad i alla gruppmatcher.

+ Flest antal gjorda mål i alla gruppmatcher.

+ Flest antal segrar i alla gruppmatcher.

+ Lägst antal disciplinära poäng baserat på erhållna röda och gula kort i alla gruppspelsmatcher. Rött kort ger 3 poäng, gult kort ger 1 poäng och två gula kort som leder till utvisning i en match ger 3 poäng.

+ Rankning i EM-kvalet.

Om två lag – med samma poäng, samma antal gjorda mål och insläppta mål – spelar mot varandra i den sista gruppspelsmatchen och lagen inte går att skilja åt efter den sista matchen tillgrips straffläggning.

Detta avgör vilka lag som blir de fyra bästa treorna (av sex lag) och därmed går vidare till åttondelsfinal:

+ Flest antal poäng.

+ Bäst målskillnad.

+ Flest antal gjorda mål.

+ Flest antal segrar.

+ Lägst antal disciplinära poäng baserat på erhållna röda och gula kort i alla gruppspelsmatcher. Rött kort ger 3 poäng, gult kort ger 1 poäng och två gula kort som leder till utvisning i en match ger 3 poäng.

+ Rankning i EM-kvalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!