Högklassig benparad stoppade AIK från seger

45 såsiga minuter fick AIK att rycka upp sig till andra halvlek. Spelet putsades till – men Jakob Tånnanders vassa benparad såg till att Sirius reser hem till Uppsala efter 0–0 på Friends arena.

AIK:s Viktor Fischer fick se Sirius målvakt Jakob Tånnander rädda gästerna med en vass benparad.

Fotboll2023-04-29 17:00

Den danske profilvärvningen Viktor Fischer byttes in i halvtid och hann bara vara på planen i ett par minuter innan han fick en jättechans till att spräcka nollan på nationalarenan.

Ett inspel från höger styrdes vidare av Fischer från nära håll, men gästernas burväktare Tånnander visade upp sina reflexer när han fällde ut sitt högra ben och stoppade AIK från att göra 1–0.

Fischers tidiga läge i andra halvlek väckte liv i en match där första 45 bjöd på ett sömnpiller, bortsett från en situation på tilläggstid där AIK ropade på straff efter en handssituation.

– Vi har pratat om handsregeln innan, studsar den på spelaren och sedan upp på handen då är det inte hands. Den här studsar inte på honom innan den studsar upp på handen. Jag förstår inte varför det inte är hands, han (domaren) ser något som inte vi andra ser tror jag, sade John Guidetti i Discovery+ efter första halvlek.

Trycket avtog

AIK spelade upp sig, kom till flera möjligheter men skärpan att förvalta lägena till mål saknades.

Sirius kontrade vid ett par tillfällen, men några direkta farligheter levererade inte bortalaget.

Hemmalagets tryck avtog ju längre matchen gick och tillställningen slutade 0–0, trots en nick tätt, tätt över av hemmalagets Omar Faraj strax innan stopptid.

"Tempofattig"

– Tempofattig första halvlek där vi inte alls flyttar bollen som vi ska, en bättre andra halvlek. Det är klart att jag kan känna att vi ska avgöra den här matchen, säger AIK:s tränare Andreas Brännström i Discovery+ och fortsätter:

AIK har – precis som Sirius – tagit fyra poäng på allsvenskans fem inledande omgångar.

– Vi börjar med två usla matcher den här säsongen, det kunde alla se. Nu har vi tre matcher där vi är rätt så stabila, vi släpper knappt till någonting, men det är klart att vi behöver skapa fler chanser, säger Brännström.

Irriterat när AIK-spelarna vill ha straff.