Holm inför Belgien: "Tycker att jag ska spela"

Förbundskapten Janne Andersson står inför svåra backbeslut. Emil Holm eller Linus Wahlqvist Egnell ute till höger? Och vem får lagkapten Victor Nilsson Lindelöf bredvid sig i mitten på måndag?

Kommer Emil Holm (i gult) starta mot Belgien på måndag?

Kommer Emil Holm (i gult) starta mot Belgien på måndag?

Foto: Mikaela Landeström/TT

Fotboll2023-10-13 06:15

– Förhoppningsvis har jag inte försämrat mina aktier efter kvällens match, säger Gustaf Lagerbielke.

Sverige ställs mot Belgien i EM-kvalet i Bryssel på måndag. En match som är avgörande om Blågult ska få spela EM nästa sommar i Tyskland.

Men inför ödesmatchen, där svensk seger är ett måste, kommer förbundskapten Janne Andersson behöva ta svåra beslut när det gäller backlinjen.

Med största sannolikhet, och om inget oförutsett inträffar, kommer lagkapten Victor Nilsson Lindelöf att starta. Bredvid Manchester United-stjärnan är dock läget oklart.

Filip Helander, Gustaf Lagerbielke eller Carl Starfelt?

– Svår fråga, det är en väldigt viktig match men det är upp till Janne. Förhoppningsvis har jag inte försämrat mina aktier efter kvällens match (Moldavien under torsdagskvällen), säger Lagerbielke.

"Det är svårt att säga"

Helander, som är tillbaka i landslaget för första gången på ett och ett halvt år, vill inte spekulera men konstaterar:

– Mot Moldavien kändes det bra. Det var kul att vara tillbaka, säger mittbacken som har haft stora skadeproblem, men som nu spelar regelbundet igen i danska Odense.

En annan position som Janne Andersson behöver lösa är högerbackspositionen. Emil Holm eller Linus Wahlqvist Egnell? Duon fick var sin halvlek när Sverige besegrade 159:e-rankade Moldavien på Friends arena med 3–1.

– Det är svårt att säga för i slutet så är det Janne och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) som tar ut laget, säger Wahlqvist Egnell och utvecklar sedan sina tankar:

– Båda gjorde det bra. Jag känner att man inte kan göra så mycket mer. Emil är en väldigt duktig spelare som har kommit in bra i sitt nya lag (skrev på för italienska Atalanta i somras). Men jag känner att jag är bra också.

Säker på sin sak

Holm är övertygad om vem som ska spela. Det ska han göra. Trots att han inte var helt nöjd med den andra halvlek han fick spela mot Moldavien.

– Det var lite blanda och ge. Jag har inte spelat så mycket den senaste tiden, säger han.

– Jag tycker att jag ska spela mot Belgien. Man måste ha den tron på sig själv.

TT: Vilken fördel finns det i att välja dig?

– Jag är fysiskt stark och känner mig bra i kroppen. Och det är tufft motstånd rent fysiskt

Minimala EM-chanser

Förbundskapten Janne Andersson då? Vad säger han?

– Linus har spelat och gjort det bra. Emil har en väldigt hög potential men har inte riktigt kommit in i sin nya klubb. Oavsett vem jag väljer är båda bra alternativ.

Förutsättningarna i gruppen är glasklara. Sverige måste vinna de tre återstående matcherna, men inte ens det räcker nödvändigtvis. Både Belgien och Österrike måste tappa poäng för att Sverige ska kunna passera någon av nationerna som just nu är sju poäng före.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om