"Hon var en otrolig lagspelare"

Kosovare Asllani är en av 20 som nominerats till Ballon d'Or, priset som världens bästa fotbollsspelare. Nu berättar hennes förre tränare, Torbjörn "Lacket" Gustafsson, om hur det var att följa stjärnan i ung ålder.

"Kosse" är nominerad till Ballon d'Or, tillsammans med 19 andra spelare.

"Kosse" är nominerad till Ballon d'Or, tillsammans med 19 andra spelare.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Fotboll2019-10-22 18:05

Kosovare Asllanis fotbollskarriär tog fart i Vimmerby IF och gick sedan via Linköpings FC, Kristianstads DFF, Paris Saint-Germain, och Manchester City till hennes nuvarande klubb, CD Tacón. Däremellan har det även blivit över 130 landskamper för Sverige.

Den 30-åriga anfallaren har nu blivit nominerad till Ballon d'Or, priset som världens bästa fotbollsspelare, och är en av de 20 spelare som kan få priset. Nu berättar en av hennes ungdomstränare i Vimmerby IF, Torbjörn "Lacket" Gustafsson, om varför han tror att "Kosse" tagit sig så långt.
– Det handlar om inställning och vilja. Man måste ha den mentala biten och viljan att gå vidare. Man måste älska fotboll så som hon gör, annars tar man sig inte dit hon är idag, säger Torbjörn "Lacket" Gustafsson. 

Torbjörn Gustafsson var tränare för Asllani i ungdomslaget i Vimmerby IF från att hon var elva år tills att hon blev uppflyttad till A-laget när hon var runt 15 år gammal. Han har minst sagt varit delaktig i hennes utveckling och följt henne på nära håll, i alla fall till en början. Och redan då märktes det att det var en alldeles speciell talang som VIF höll på att få fram. 
– Ja, det märktes direkt, varför tror du vi vann allt för? Men samtidigt var det inte bara hon, en spelare kan inte göra ett helt lag. Men hon var en otrolig lagspelare och gjorde de andra spelarna bättre hela tiden och var aldrig egoistisk. Hon är faktiskt en av få spelare jag sett fullfölja mot målvakten när bollen passats hem till målvakten. De flesta skulle stanna upp och vila, men hon tänkte alltid framåt, förklarar Gustafsson.

Nu har hon alltså chansen att bli utsedd till världens bästa fotbollsspelare på damsidan. Hon var en viktig del i det svenska landslaget som lyckades ta brons under VM i Frankrike i somras och nomineringen är ett kvitto på att hon var en av de bästa spelarna i turneringen.  
– "Kosse" är den enda spelaren av de 35 spelare jag hade som fortfarande spelar fotboll idag. Men jag är inte inblandad i den här nomineringen, säger Gustafsson med ett skratt och fortsätter:
– Jag ser fortfarande hennes matcher och läser om henne, så på så sätt följer jag henne. Senast vi pratades var vid invigningen av Asllani Court.  

Förutom Asllani finns också Sofia Jakobsson och Nilla Fischer bland svenskarna som är nominerade till priset, som delas ut 2 december i Paris. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!