Hon var stora utropstecknet i VM-genrepet

Sista testet inför premiären mot Sydafrika är avklarat. Här är tre frågetecken – och ett stort utropstecken – inför Sveriges VM-premiär på söndag.

Stina Blackstenius gjorde tre mål i Sveriges 5–1-seger mot Filippinerna. Arkivbild.

Stina Blackstenius gjorde tre mål i Sveriges 5–1-seger mot Filippinerna. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-07-17 11:20

+ Tar skadorna aldrig slut?

Skadeläget börjar visserligen ljusna i den svenska VM-truppen, men frågetecknen kvarstår kring flera spelare.

Längst ifrån att starta söndagens premiär mot Sydafrika torde Caroline Seger vara. Den svenska lagkaptenen har inte spelat en hel fotbollsmatch sedan EM förra året, och stod också över måndagens genrep, bakom stängda dörrar, mot Filippinerna.

Det ser bättre ut för mittbacken Amanda Ilestedt och anfallaren Sofia Jakobsson. Båda stod över genrepet, men det ska bara handla om försiktighetsåtgärder, enligt förbundskapten Peter Gerhardsson.

I slutet av matchen mot Filippinerna kom dock en ny potentiell smäll när Atlético Madrid-backen Hanna Lundkvist klev av med en eventuell fotskada.

Tidigare under året har även spelare som Fridolina Rolfö, Kosovare Asllani, Elin Rubensson och Lina Hurtig haft längre skadeuppehåll.

+ Vem är förstamålvakt?

Zecira Musovic, Jennifer Falk och Tove Enblom fick alla speltid mot Filippinerna (matchen spelades i 3x30 minuter). Det är dock ingen hemlighet att målvaktsplatsen i VM står mellan de två förstnämnda, efter att de senaste mästerskapens förstaval Hedvig Lindahl inte längre är med.

Vem som ligger närmast? Peter Gerhardsson avslöjar ingenting.

– Ihop med målvaktstränaren "Leffe" Troedsson kommer jag och Magnus (Wikman, assisterande förbundskapten) sätta oss. Vi har ingen brådska än. Framåt onsdag–torsdag kommer vi såklart att ha en klar idé om vem som kommer att stå mot Sydafrika. Det är två väldigt skickliga målvakter och det är väldigt jämnt, säger Gerhardsson.

+ Tar alltiallon klivet ut till höger?

När både Amanda Ilestedt och Hanna Lundkvist är osäkra kort kan det bli en mångsidig 26-åring som blir lösningen som högerback mot Sydafrika.

Evertons Nathalie Björn ser sig framför allt som mittback, men har visat att hon behärskar många positioner. I landslaget har det lett till att hon ibland även fått hoppa in som både högerback och innermittfältare. Och hon är redo att ta klivet ut på kanten om det skulle behövas.

– Peter och jag har haft en bra dialog, han är bra på att kommunicera med mig när jag ska spela på olika positioner. Han har egentligen bara sagt ”vi vet inte var du kommer att spela, om du spelar, men förbered dig på ytterback, mittback och mittfält”. Så då har jag bara sagt ”okej, då gör jag det”, sade Björn i samband med VM-förlägret i Göteborg i början av månaden.

+ Blackstenius i målform!

Stina Blackstenius är den som i första hand ska göra målen för Sverige i VM. I genrepet fick hon precis det besked som hon, och landslaget, önskade sig dagarna före ett mästerskap.

Den 27-åriga Arsenalstjärnan gjorde tre av målen i 5–1-segern mot Filippinerna.

– Det ger självförtroende för en forward att få göra mål. Jag tror bara att det är positivt för henne när hon kommer in i turneringen, säger Peter Gerhardsson.

– Att Stina stänker in tre mål är alltid kul och jättekul för henne personligen. Hon är alltid ett ständigt hot och det händer mycket kring Stina, vilket är viktigt, säger mittbacken Magdalena Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om