"Hoppas att vi kan visa stolthet igen"

VĂ€gen till EM-slutspelet Ă€r stĂ€ngd och reglad sedan en mĂ„nad tillbaka. SjĂ€lv stĂ€dar han snart ur lĂ„dorna pĂ„ förbundskansliet. Hur Ă€r det med motivationen i landslaget inför de avslutande EM-kvalen mot Azerbajdzjan och Estland? –Jag vill spela med det lag jag för dagen bedömer har störst chans att vinna matchen, sĂ€ger förbundskaptenen Janne Andersson.

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf och förbundskaptenen Janne Andersson. Arkivbild

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf och förbundskaptenen Janne Andersson. Arkivbild

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-11-15 13:59

Som vÀn av ordning och reda tillrÀttavisade han representanter frÄn azeriska medier och bad dem skarpt att hÄlla tyst medan presskonferensen i Baku pÄgick.

Inte bara en utan tvÄ gÄnger.

Sedan slog den avgÄende förbundskaptenen fast att det Àr hans övertygelse och förhoppning att avsluta kvalet med tvÄ segrar.

Att luften gÄtt ur landslaget tror han inte.

– Jag tycker att vi visar stolthet i de senaste matcherna mot Moldavien och Belgien. Vi gjorde en stark första halvlek mot Belgien trots att vi visste att Österrike hade vunnit.

Visa stolthet

– Jag hoppas att vi kan visa den stoltheten igen. Min ingĂ„ng till matchen Ă€r inte att vi inte har nĂ„got att spela för. Jag vill spela med det lag jag för dagen bedömer har störst chans att vinna matchen.

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf avfÀrdar Àven han risken för bristande motivation i torsdagskvÀllens EM-kval mot Azerbajdzjan.

– Det rĂ€cker som motivation att man Ă€r stolt över att spela för sitt land. Det rĂ€cker gott och vĂ€l för mig och jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ att det gör det för de andra spelarna, sĂ€ger han.

Men att matchen ur flera perspektiv Àr speciell hÄller Janne Andersson med om.

– NĂ„gonstans utifrĂ„n vad som hĂ€nde Bryssel. Jag hoppas inte att vi ska ha med oss tankarna pĂ„ Bryssel nĂ€r vi gĂ„r in till matchen, sĂ€ger han och syftar pĂ„ terrordĂ„det som kostade tvĂ„ svenska supportar livet och som fick EM-kvalet i oktober avbrutet i paus.

Sista bortamatchen

– Det Ă€r ocksĂ„ speciellt för att det Ă€r sista bortamatchen för mig. Men nĂ€r det Ă€r dags för match Ă€r man fokuserad pĂ„ det. Nu ska vi göra tvĂ„ bra matcher med början i morgon.

Andersson varnar för att Azerbajdzjan Àr starkt pÄ hemmaplan.

– Det hĂ€r Ă€r ett bollskickligt lag. Tittar man pĂ„ deras hemmamatcher sĂ„ Ă€r det knappa vinster för Österrike och Belgien.

– Det Ă€r en tuff match som vĂ€ntar och framför allt gĂ€ller det att sĂ€tta försvarsspelet. De har mĂ„nga individuellt skickliga spelare som vill ha mycket boll.

Landslaget bjöd pÄ mÄlfest och inte minst en lÀcker frispark av Jesper Karlsson i hemmamötet i slutet av mars. Matchen rundades av med ett jÀttegrÀl inför tv-tittarna nÀr Janne Andersson och Viaplays fotbollsexpert Bojan Djordjic rök ihop.

Bygga vidare offensivt

– NĂ€r man tittar pĂ„ fotbollsmatcher i efterhand Ă€r allt sĂ„ enkelt. Vi vann med 5–0 och man tror att allt var fantastiskt, men det var det definitivt inte, sĂ€ger Andersson och utvecklar:

– Det var en ganska hĂ„rd match en bit in i andra halvlek och sĂ„ gjorde vi nĂ„gra mĂ„l i slutet. Det var en ganska jĂ€mn match. Tittar man pĂ„ bollinnehavet var det 53–47 till dem i matchen pĂ„ Friends.

Vad han hoppas pÄ spelmÀssigt i Baku? Det hÀr:

– Att vi bygger vidare pĂ„ det anfallsspel vi haft i höst. Det har i lĂ„nga stunder varit jĂ€ttebra. Men det gĂ€ller att vi sĂ€tter försvarsspelet ocksĂ„.

EM-kvalet pÄ Tofiq Bahramov-stadion har avspark 18.00.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om