Hörnorna ska frälsa Sverige – om det blir några

Ett av Sveriges vapen i kampen om en kvartsfinalvinst i fotbolls-VM mot Japan är fasta situationer och framför allt hörnor. Problemet är bara att få till dem mot Japan. –De har knappt fått några emot sig, säger assisterande förbundskapten Magnus Wikman.

Jonna Andersson är ett av Sveriges vapen när det gäller hörnor i kvartsfinalen i fotbolls-VM mot Japan på fredagen.

Jonna Andersson är ett av Sveriges vapen när det gäller hörnor i kvartsfinalen i fotbolls-VM mot Japan på fredagen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2023-08-09 07:46

Sveriges assisterande förbundskapten Magnus Wikman låter nästan imponerad när han radar upp styrkorna hos det Japan som Sverige ställs mot i fotbolls-VM:s kvartsfinal i Auckland på fredag.

– Utifrån sett ser de lite fysiskt starkare och snabbare ut än tidigare. Vilket gör att de utmanar oss andra länder som har haft det som en av våra styrkor, säger han och fortsätter:

– Sedan har de vässat sitt offensiva spel på fasta situationer. De är så bra med både höger- och vänsterfötter. Så de spelar lite tuffare sådana bollar.

Varit fördel

Men offensiven är inte det enda Japan har vässat. De har dessutom sett till att knappt få några fasta situationer emot sig.

– Fasta situationer har varit en fördel för många länder som Sverige gentemot dem. Men de har knappt några emot sig i form av hörnor och frisparkar i den här turneringen.

Med det sagt har dock Sverige fortfarande som plan att utnyttja styrkan på fasta situationer. I gruppspelet gjorde Sverige fyra av sina sju mål på hörnor.

– Jag vet inte, det kanske blir kontringsspel så att vi får massor av chanser. Men om vi har svårt att skapa chanser så kan det vara en möjlighet att ta sig runt på kanterna och försöka få fram hörnor. För vi ser det som en fördel när vi får dem, säger Magnus Wikman.

Han säger att det kan bli så att Sverige går in för att söka hörnor medvetet.

– Absolut. Men vi måste ta oss dit. Man behöver oftast vara nära kortlinjen för att få dem, om man inte skjuter via någon, men det är svårt att bygga spelet på det.

Fortfarande längre

Även hörndrottningen Jonna Andersson, som assisterat två av Sveriges hittills fyra hörnmål, är inne på samma spår när det gäller att medvetet söka hörnor.

– När vi kommer högre upp är det klart att vi vill skapa målchanser. Men känner vi att vi inte kommer dit, skapa då situationer längre ner mot kortlinjen där vi kanske kan få bollen på ett ben och att det blir en fast situation. För där vet vi att vi är väldigt starka.

Och trots att Magnus Wikman menar att japanskorna både ser fysiskt starkare och snabbare ut än tidigare är svenskorna fortfarande längre.

– Vi är bra på att skapa fasta, men också när vi väl får dem har vi längden på vår sida och det är någonting som jag hoppas vi kan dra nytta av, säger Jonna Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!