Hotade med strejk – nu är konflikten löst

Spelarna i damallsvenskan och elitettan har varit utan ett kollektivavtal hela säsongen. Nu har parterna kommit överens och ett nytt kollektivavtal är på plats. Över 200 spelare gick samman – och till deras stora glädje är den så kallade 90-procentsregeln kvar.

Häckens Elin Rubensson och Kristianstads Mia Carlsson. Arkivbild.

Häckens Elin Rubensson och Kristianstads Mia Carlsson. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-10-19 11:16

Parterna kom överens om det nya avtalet tidigare i veckan. Avtalet gäller från den 1 november 2023 till den 30 november 2026.

Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen, är lättad över det nya avtalet.

– Det är klart att det känns jättebra att den är på plats. Det är alltid en oro när man inte har det, både för spelarna och för klubbarna, säger han till TT.

Erlingmark säger att förhandlingarna har tagit fart rejält den senaste tiden. Till stor del eftersom Las-bestämmelser skulle börja gälla efter ett år utan avtal – något som hade varit besvärligt i en fotbollskontext.

För spelarna var en särskilt viktig punkt att inte bli av med 90-procentsregeln som innebär att man får ut 90 procent av sin lön vid skada eller sjukdom. Ett förslag som tidigare lades fram innehöll försämringar kring detta, enligt spelarna.

– Det var den absolut viktigaste punkten för spelarna, säger Erlingmark.

Över 200 spelare stod samman

I november förra året sades det tidigare kollektivavtalet upp. Ett avtal som skrevs 2013.

Det nya avtalet förhandlades fram av Unionen och Arbetsgivaralliansen tillsammans med Spelarföreningen och Elitfotboll dam. Bland villkoren som regleras i avtalet finns sjuklön, ledighet, tjänstepension, kompetensutveckling samt rätt till omställningsstöd efter karriären.

Kristianstads Mia Carlsson är glad över det nya avtalet. Hon säger att bland det viktigaste var att spelarna fick behålla inflytandet över villkoren.

"Dessutom känner jag en stolthet över att vi har hållit ihop hela den här tiden. Vi är ändå över 200 spelare totalt som stod samman och det känns som en jättestyrka", säger hon i ett pressmeddelande.

Peter Hellberg, förbundsordförande för Unionen, säger i ett pressmeddelande:

"Det är glädjande att ett kollektivavtal för damer inom elitfotboll nu finns på plats. Här har Unionen och Spelarföreningen hittat ett bra samarbete som vi ser fram emot att fortsätta utveckla."

Stor snackis under hela säsongen

Bristen på avtal har varit en snackis under hela säsongen. Inför den damallsvenska premiären hotade spelarna med strejk. Rosengårds Caroline Seger sade till TT att det var frustrerande och svårt att förstå att det blivit som det blivit.

– Vi spelare har fått nog, sade Seger.

Det blev ingen strejk men väl inför premiärmatcherna manifesterade spelarna kollektivt genom att samlas i mittcirkeln inför avsparken.

– Det visar att vi är en enhet och att det är viktigt för oss att det löser sig. Vi vill inte springa runt och spela utan ett kollektivavtal. Det är en trygghet som vi måste ha. Jag hoppas att de kommer till förhandlingsbordet snart, sade Häckens Elin Rubensson till TT då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!