Hotbilden mot Sverige: "Vi har jobbat intensivt"

Terrordådet i Bryssel och den ökade hotbilden mot Sverige gör att säkerheten tas på största allvar. Fotbollslandslaget slopar bland annat loggan på spelarbussen och rådet till spelarna är att använda civila kläder när de är ensamma.
–Vi har lagt ned mycket tid och energi på arbetet inför och under samlingen, säger landslagets säkerhetschef Stefan Dejemyr.

Stefan Dejemyr, landslagets säkerhetschef.

Stefan Dejemyr, landslagets säkerhetschef.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2023-11-14 05:45

Den 17 augusti 2023 meddelade regeringen att Sveriges säkerhetsläge försämrats och att risken för terrorattentat har ökat. Hotnivån höjdes till 4, den näst högsta. Två månader senare mördades två svenska landslagssupportrar i Bryssel av en islamistisk terrorist.

Landslaget är samlat i Stockholm inför de avslutande två EM-kvalmatcherna, mot Azerbajdzjan i Baku på torsdag och mot Estland hemma på Friends arena på söndag.

– Jag tänker inte gå in på detaljer, men vi har jobbat intensivt med planeringen. På förekommen anledning ser vi över rutiner, att vi ligger rätt. Vi utvärderar vårt arbete hela tiden, säger Dejemyr.

Baku bedöms som säkert

Enligt hans bedömning bör såväl landslaget som svenska supportrar kunna känna sig trygga i Baku.

– Baku bedöms som en säker och trygg stad. Terrornivån bedöms som låg.

TT: Väntar stora ändringar i rutinerna för spelare och ledare?

– Nej, är mitt spontana svar på det. Anledningen är att vi sedan lång tid tillbaka har jobbat med den här frågan. Redan när vi låg på terrorhotnivå 3 och inför höjningen till terrornivå 4 tidigare i år så låg vi bra i processen. Vi såg över hur vi arbetar med representationslandslagen och vad vi gjort på senare tid är att titta över rutinerna för våra flick- och pojklag, som kom upp tydligare på agendan efter Bryssel.

TT: Har det som hände i Bryssel lett till att ni har mer kontakt med myndigheter i motståndarlandet?

– I planeringsfasen har jag alltid kontakt med förbundet som arrangerar och deras motsvarighet till mig. Vi försöker också ha en god kontakt med UD, ambassader eller konsulat. Tillsammans med polisen här hemma gör vi en samlad bedömning av destinationen vi åker till.

Tas på största allvar

TT: Får ni ett förstärkt skydd i Baku?

– I Azerbajdzjan tar man vår fråga på största allvar, så kan jag säga. Och om det är förstärkt på grund av Bryssel kan jag inte svara på. Däremot är jag tillfreds med planeringen och återkopplingen jag får från mina motsvarigheter där. Jag känner mig väldigt trygg inför resan och nöjd med samarbetet så här långt. Jag skulle bli förvånad om det visar sig vara något annat. Vi har en trygg vistelse att se fram emot enligt de underrättelser jag har.

Stefan Dejemyrs råd till svenska supportrar på plats är att vara vaksamma och bete sig förnuftigt. På frågan om fansen kan gå klädda i landslagsfärger svarar han:

– Där och då får man göra bedömningen om det går att göra det. Det är viktigt att vi står upp för våra färger. Däremot ska man inte vara dumdristig. Är man det minsta osäker ska man inte klä sig i gult och blått utan göra det när man kommer till arenan.

"Potentiella måltavlor"

TT: Risken är att den rådande hotbilden varar över tid. Har du de resurser du behöver till ditt förfogande?

– Jag tycker att Svenska fotbollförbundet tar den här frågan på yttersta allvar. Jag tycker att vi har bra förutsättningar för att hantera frågan. Sedan kan man som säkerhetsansvarig alltid önska mer resurser. Ur ett kompetensperspektiv skulle jag vilja säga att vi är väl rustade.

TT: Vad är det för resurser du eftersöker?

– Det är många landslag att beakta i en tid där hot riktar sig mot varumärke, mot vårt land. Allt fler blir potentiella måltavlor och där kan tiden bli en bristvara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!