Hur står sig det "nya" VIF? Tränaren: "Inte optimalt"

Det har gått några år. Nu är Vimmerby IF tillbaka i division tre. Tillbaka är även Karlo Goranci. Nu som både spelare och tränare. Här delar han med sig av sina tankar, om laget, om serien och lite annat...

Karlo Goranci är tillbaka i Vimmerby IF och är spelande assisterande tränare i år.

Karlo Goranci är tillbaka i Vimmerby IF och är spelande assisterande tränare i år.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-04-05 19:00

AVSPARK 2023

Som VIF har längtat. Nu gör de comeback på förbundsnivå. En nivå som de under så många år spelade i, både i division två och tre. Senast de spelade i trean var 2019.

Vägen fram till långfredagens premiär mot Eneby har varit lång – och också långt ifrån smärtfri. 

Karlo Goranci vet. 

– Precis som många andra lokala lag har vi haft ganska mycket sjukdomar och en del skador. På träningen i måndags var första gången sen januari som vi i princip kunde köra med alla spelare i A-laget. 

Det inkluderar honom själv. Senaste tiden har Karlo Goranci, som i vår tidning utsågs till traktens bäste fotbollsspelare 2022, då i Gullringen, haft skadekänningar i ena knäet. 

– Jag har haft en inflammation i knäleden. Det är inte hundra procent än, men jag tränade alla fall i måndags igen. Det kändes bra och jag är inte orolig. 

Hur ligger ni till inför seriestarten?

– Det har inte varit optimalt med frånvaron. Klart det blir skillnad i kvalitet och mer tävlingsinriktat när vi kunde ha nästan full trupp på träningen i måndags. Så vill man ha det i varje träningspass, men jag tycker ändå att vi ligger ganska bra till. Vi har mött bra tävlingsmotstånd på försäsongen. 

undefined
Karlo Goranci, Vimmerby IF.

Som ny spelande tränare i Gullringens GoIF förra året förde han in ett nytt spelsätt, som anammades på ett bra sätt. Tänket har han även implementerat i sin nygamla klubb, Vimmerby IF.

Hur har det tagits emot?

– Mycket bra. Spelarna verkar tycka det är roligt och i slutändan handlar allt om utveckling. Jag känner att vi har fått bra respons. Sen får vi se hur det blir i serien. Vad händer om det skulle gå lite trögt i början?

Goranci delar tränarsysslan med Patrik Gunnarsson, som förde Vimmerby till serieseger 2022. Då med en annan riktning på fotbollen och delvis annat synsätt. Det fanns vissa frågor inför säsongsstarten kring hur tränarduon skulle nå en samsyn kring en gemensam och tydlig fotbollsfilosofi. 

Hur har det då gått...?

– "PG" (Patrik Gunnarsson) och jag kommer väldigt bra överens. Vi har lite skilda sätt på hur vi kanske vill att fotboll ska spelas i grunden, men han har varit öppen och inte fyrkantig på något sätt. Det fungerar jättebra och vi har aldrig haft ens någon småhetsig diskussion. 

Truppen. Är den tillräckligt bred för division tre?

– Det bästa hade varit att vi haft 16 seniorspelare och täcka upp med yngre killar om några inte kan vara med. Nu har vi kanske haft uppemot åtta ungdomar med och det är inte det mest optimala när vi ska spela i trean. Man vill inte sätta för hård press på dem, utan matcha in dem på ett bra sätt. Jag tycker ändå att vi absolut har en bra stomme. Och det är inte många lag som nästan varje träning har tre bra målvakter. 

Du har lång erfarenhet av spel på en högre nivå. Vilken klass tycker du den här serien håller i en jämförelse?

– Det är en bra division tre-serie, men kanske inte "wow-bra". Många klubbar satsar ändå på att nå tvåan och min känsla är att Ljungsbro, Hemgårdarna och Adas får hållas som seriefavoriter. Eneby är också ett stabilt division tre-lag. Sen är det spritt bakom dem. 

Vimmerby då?

– Om jag jämför med när jag spelade i Hvetlanda GIF och då vi blev trea för två år sedan, så har vi ett lika slagkraftigt lag. Mycket handlar om starten. Det sätter ofta sin prägel på säsongen. Rullar det på som vi vill från början kan det gå väldigt bra, men sen vet vi att det kommer att gå tyngre i perioder. Då gäller det ändå att man håller standarden. 

Vimmerby IF

Seriestart: På fredag, Eneby hemma.

Tränare: Patrik Gunnarsson och Karlo Goranci

Nyförvärv: Karlo Goranci och Simon Larsson, Mojeb Abdul Majed. 

Förluster: Ludwig Strömbom, Johan Carlsson, Niklas Gunnarsson, Anton Brorsson. 

Spelsystem: 4–3–3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!