Hyllar Christiansen: "Betyder extremt mycket"

Malmö FF-kaptenen Anders ”AC” Christiansen fick avbryta säsongen i slutet av maj på grund av hjärtproblem. Sedan i somras har dansken varit med kring laget och nu fick han lyfta SM-bucklan. –Han har betytt hur mycket som helst, säger MFF-tränaren Henrik Rydström

Malmö FF:s lagkapten Pontus Jansson och Anders Christiansen, lagkapten innan han tvingades avbryta säsongen på grund av hjärtproblem, lyfter Lennart Johanssons pokal.

Malmö FF:s lagkapten Pontus Jansson och Anders Christiansen, lagkapten innan han tvingades avbryta säsongen på grund av hjärtproblem, lyfter Lennart Johanssons pokal.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Fotboll2023-11-12 20:20

När Malmö FF skulle fira SM-guldet hemma på Eleda stadion efter 1–0-segern i den rena guldfinalen mot Elfsborg var det hemvändaren Pontus Jansson och Anders ”AC” Christiansen som tillsammans lyfte Lennart Johanssons pokal.

Christiansen tvingades i slutet av maj operera in en sorts pacemaker efter att ha drabbats av hjärtproblem. Säsongen ställdes in, men sedan slutet av juni har han varit tillbaka i fotbollsmiljön.

"Spelarna mådde dåligt"

– Han har betytt hur mycket som helst. Man ser vilken betydelse han har i vad som hände direkt efter, för spelarna var skakade. Vi gjorde en usel match mot Elfsborg. Jag ska inte säga att vi hade vunnit den annars, men spelarna mådde dåligt på grund av det som hade hänt med ”AC” för han är så viktig som människa, säger Malmötränaren Henrik Rydström

Målvakten Johan Dahlin:

– Att ha med ”AC” betyder extremt mycket, med hans närvaro. Han är alltid glad, sprider alltid energi. Jag vet ingen som älskar fotboll lika mycket som AC gör. Det är klart att det har varit skönt att få ha honom med, säger Johan Dahlin.

Anfallaren Isaac Kiese Thelin:

– Även om vi såklart hade velat ha honom på planen, när han är vid sidan ger han oss en sådan trygghet. Han finns där för oss alla. Det har varit superviktigt att ha med honom, säger Kiese Thelin, som avgjorde guldmatchen med sitt segermål på straff i den 57:e minuten.

Rydström säger att hans MFF har varit bra, men det hade varit ännu bättre med Christiansen på planen.

"Ännu bättre nästa år"

– Det är fakta. Han har visat hur mycket han har brytt sig om dels sina lagkamrater och dels Malmö FF. Han har varit här nästan hela tiden. Han har varit en person jag bollat med, men också en spelare som leder gruppen ihop med Pontus (Jansson). Så det är fantastiskt att få se, säger Rydström.

Förhoppningen är att Christiansen är tillbaka i spel nästa säsong, säger Malmötränaren.

– Det sade jag till honom när jag kramade honom när det var klart. ”Vi kommer bli ännu bättre nästa år”. Han ska känna att han är en av de centrala personerna i det här SM-guldet, säger Henrik Rydström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!