Hyllar nykomlingarna: "En makalös debut"

Janne Andersson kastade in två landslagsdebutanter från start. Och efter 2–1-segern mot Mexiko var förbundskaptenen mäkta nöjd med Emil Holm, 22, och Samuel Gustafson, 27. –En makalös debut i ett landslag, säger han om Samuel Gustafson.

Samuel Gustafson får rejält med ros av Janne Andersson efter sin debut.

Samuel Gustafson får rejält med ros av Janne Andersson efter sin debut.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2022-11-16 23:07

En drös av ordinarie landslagsspelare saknades på gräsmattan i Girona. Det öppnade upp för mer oprövade namn mot Mexiko, där två av dem aldrig tidigare hade spelat en A-landskamp.

Emil Holm och Samuel Gustafson fick båda förtroendet av Janne Andersson från start.

Emil Holm har en stark höst i Serie A-klubben Spezia bakom sig och högerbacken spelade hela matchen i sin landslagsdebut.

– Jag tycker att det gick ganska bra. Två gånger blir jag bortgjord och det är jag inte nöjd med, men annars är jag nöjd, säger Holm.

Hyllas för sitt mod

Att ha gjort sin debut ger en "självförtroendeboost", konstaterar Holm.

– Men jag måste fortsätta var ödmjuk och jobba på som jag har gjort.

Att döma av Janne Anderssons ord lär det inte vara någon omöjlighet att Holm hittas i en svensk startelva på nytt.

– Hans mod, han har en skön attityd som spelare. Jag vet inte hur många bollar han nickar väck. Han har en optimism i sitt spel, säger Andersson.

Fina ord av förbundskaptenen. Men när det kom till Samuel Gustafson, som var en av kuggarna i Häckens allsvenska guldlag, höll Andersson verkligen inte igen.

– En makalös debut i ett landslag. Jag tror inte att han gör många fel offensivt och defensivt. Fantastisk att se, säger Andersson.

"Väldigt bra debut"

Han fortsätter att hylla den centrala mittfältaren:

– Jag är imponerad för vi spelar inte som Häcken gör. Han går in efter två träningar. Min känsla är att han är där han ska hela tiden. Han löser situationer med sitt lugn och han gör en väldigt bra debut, säger han.

Gustafson slängde inte runt med ord som "makalös". Men nöjd, det var han.

– Det är såklart kul att få beröm av Janne. Men vi gör en bra match som lag och fungerar kollektivet och laget blir det också lättare för individen att göra en bra prestation. Det hänger ihop det där.

Den bollskicklige 27-åringen berättar att han fick bra hjälp av lagkamraterna och beskriver det som att komma till en "väloljad maskin". Däremot fick han rikta in sig på mer försvarsspel än vad han är van vid från klubblaget.

– Det var en matchbild som kanske inte matchar mina spetsegenskaper, så är det ju. Men jag visar samtidigt att jag har tagit kliv i duellspel och försvarsspel och kämpar och visar attityd. Sen hoppas jag att det finns matchbilder där jag kan få fram mina spetsegenskaper ännu mer, säger han.

Sverige vann med 2–1 efter mål av Marcus Rohdén och Mattias Svanberg. Nästa match är mot Algeriet på Eleda stadion i Malmö på lördag.

Emil Holm hyllas av Janne Andersson – bland annat för alla bollar han nickade bort.
Emil Holm hyllas av Janne Andersson – bland annat för alla bollar han nickade bort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!