Hyllningen inför finalen: "Hon är en vinnare"

Det vimlar av internationella superstjärnor i Chelsea. Men den som styr och ställer är en svensk försvarsgeneral. Magdalena Eriksson är "hemma" i Göteborg för att föra sitt lag till den europeiska fotbollstoppen.
–Jag skulle inte byta henne mot någon annan i världen, säger Chelseas tränare Emma Hayes om sin svenska lagkapten.

Chelseas lagkapten Magdalena Andersson under lagets träning på Gamla Ullevi inför söndagens final i Champions League mot Barcelona.

Chelseas lagkapten Magdalena Andersson under lagets träning på Gamla Ullevi inför söndagens final i Champions League mot Barcelona.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2021-05-15 17:03

För första gången på 14 år kommer varken en fransk eller en tysk klubb vinna Champions League i fotboll på damsidan. Och det blir en ny slutsegrare oavsett vilket lag som vinner söndagens final på Gamla Ullevi.

Både Chelsea och Barcelona jagar en första historisk titel och trots att pandemiläget omöjliggör publik på läktarna blir det en extra speciell final för Magdalena Eriksson. Chelseas lagkapten är, precis som sina svenska klubbkamrater Jonna Andersson och Zecira Musovic, i princip på hemmaplan.

Det här är trots allt det svenska landslagets nationalarena.

– Det känns lite overkligt att vara här, jag har spelat här så många gånger för mitt land, det här är ju vår hemmaplan. Jag är riktigt glad och stolt, och det blir en stor utmaning, säger Eriksson på presskonferensen inför finalen.

Enda smolket i bägaren är att coronapandemin innebär tomma läktare också i Champions League-finalen.

– Det är det som tar ner den här upplevelsen lite, att inte få hit Chelseafansen och min familj och vänner. Det hade gjort den här upplevelsen ännu bättre. Men det är vad det är, säger Eriksson och lägger till:

– Men jag sade till min familj att jag ska se till att ta oss till ännu en final, så att vi får uppleva det här tillsammans i framtiden.

Fruktade anfallare

Det är en på förhand öppen final mellan två lag som har en hel del gemensamt. De gör båda strålande säsonger och säkrade var sin ligatitel förra veckan. De representerar också de två europeiska ligorna där damfotbollen troligen tagit störst steg de senaste åren, med satsande storklubbar, publikrekord och prestigevärvningar.

Och i båda lagen formligen dräller det av stjärnor.

Titta bara på respektive anfallsuppsättningar. Barcelona har världsspelarna Lieke Martens och Caroline Graham Hansen som yttrar och kan dessutom unna sig lyxen att välja mellan en av två ypperliga toppforwardar. Troligen lär det bli Spaniens Jennifer Hermoso som spelar från start i finalen, då nigerianskan Asisat Oshoala nyss kommit tillbaka från skada.

Chelsea har, tro det eller ej, en kanske ännu vassare anfallsuppsättning. Det säger en del när danskan Pernille Harder, av många sedd som en av världens allra bästa spelare, nästan fått lite av en biroll den här säsongen. Superduon "Kerrby", Sam Kerr och Fran Kirby, har nämligen varit tungan på vågen med mängder av mål och assist.

Magdalena Eriksson kom till Chelsea från Linköping sommaren 2017 och har sett hur laget sedan dess blivit bättre och bättre och bättre. Med de senaste säsongernas prestigevärvningar av Kerr och Harder har klubben tagit ännu ett steg mot toppen, säger hon.

– Det har varit en fantastisk resa sedan jag kom till klubben. Det har blivit bättre för varje år, truppen har blivit bättre, förutsättningar har blivit bättre och ligan har blivit bättre. Och jag har också blivit bättre.

– Och en stor sak för mig är att vi har blivit en klubb som den här typen av spelare vill komma till. Det är ett otroligt starkt bevis, att man kan ha spelare som Sam, Pernille och Fran, att de vill komma hit och att de vill stanna här.

"Självklart att hon är kapten"

Men den som Chelseas tränare Emma Hayes värderar allra högst är troligen Magdalena Eriksson. På lördagens presskonferens avslöjade Hayes att det var skrivet i sten att svenskan skulle bli Londonlagets kapten redan innan hon kom till klubben.

– Det är en självklarhet att hon är vår lagkapten. Hon är en ledare som ställer höga krav, hon kommunicerar bra, är empatisk och en otroligt bra lyssnare. Hon tar in allting som behövs för att se till att alla känner sig delaktiga, säger Hayes

– När jag första gången såg henne spela i Linköping tänkte jag att hon kommer bli en framtida kapten i Chelsea. Och för Sverige. Det tror jag att hon kommer att bli.

TT: Var planen att hon skulle bli Chelseas lagkapten redan när ni värvade henne?

– Oh, ja. 100 procent.

– Jag skulle inte vilja byta ut henne mot någon annan i världen för jag vet vilken vinnare hon är.

Den som följt den 27-åriga svenskan genom åren vet också vilken otrolig vinnarskalle hon har. Hon pratar därför inte om den snart uppnådda drömmen att spela en Champions League-final.

Hon pratar om drömmen att vinna den.

– Som fotbollsspelare är en av de stora drömmarna att en dag få lyfta en Champions League-buckla. Det har varit en barndomsdröm för mig, och det är en dröm för hela laget.

– Vi ska göra allt vi kan för att vinna finalen, säger Eriksson.

Fakta: Alla svenska Champions League-vinnare

Damer

3 titlar: Lotta Schelin (Lyon, 2001, 2012 och 2016).

2 titlar: Sofia Lundgren (Umeå, 2003 och 2004), Ulrika Karlsson (Umeå, 2003 och 2004), Anna Paulsson (Umeå, 2003 och 2004), Hanna Marklund (Umeå, 2003 och 2004), Maria Bergkvist (Umeå, 2003 och 2004), Sofia Eriksson (Umeå, 2003 och 2004), Linda Dahlqvist (Umeå, 2003 och 2004), Frida Östberg (Umeå, 2003 och 2004), Malin Moström (Umeå, 2003 och 2004), Anna Sjöström (Umeå, 2003 och 2004), Maria Nordbrandt (Umeå, 2003 och 2004), Emma Lindqvist (Umeå, 2003 och 2004), Hanna Ljungberg (Umeå, 2003 och 2004).

1 titel: Caroline Seger (Lyon, 2017), Nilla Fischer (Wolfsburg, 2014), Marlene Sjöberg (Umeå, 2003), Lotta Runesson (Umeå, 2003), Madelene Göras (Umeå, 2003), Therese Kapstad (Umeå, 2004), Kristina Wiklund (Umeå, 2004), Marie Hammarström (Umeå, 2004).

Herrar

3 titlar: Conny Torstensson (Bayern München, 1974, 1975 och 1976).

1 titel: Henrik Larsson (Barcelona, 2006), Patrik Andersson (Bayern München, 2001), Jesper Blomqvist (Manchester United, 1999), Björn Andersson (Bayern München, 1975), Ove Kindvall (Feyenoord, 1970), Kurt Hamrin, (Milan, 1969).

Källa: Uefa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!