Hyllningen till Claesson: "Sjukt imponerad"

Det har gått över ett år sedan Viktor Claesson skadades. Men nu är stjärnan snart tillbaka i "Blågult" – om man får tro hans lagkamrat. –Han har sett jävligt bra ut, säger Krasnodar-anfallaren Marcus Berg.

Viktor Claesson och Marcus Berg tillsammans i landslagsdressen i mars förra året. Arkivbild.

Viktor Claesson och Marcus Berg tillsammans i landslagsdressen i mars förra året. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Fotboll2020-09-02 06:05

Det var den 10 juni förra året som Viktor Claesson drog korsbandet borta mot Spanien i EM-kvalet. En som följt mittfältarens kamp tillbaka till fotbollsplanen från nära håll är lagkamraten i ryska Krasnodar, Marcus Berg.

– Jag är sjukt imponerad av honom. Man såg inte alls att han hade varit borta så pass lång tid som han har varit. Det är jävligt starkt, säger landslagsanfallaren.

Hyllar Claesson

Claesson gjorde sin andra match från start, sedan skadan, i söndags när Krasnodar tappade poäng (1–1) hemma mot Rostov. Trots det valde Janne Andersson att inte ta ut honom till landslagssamlingen med motiveringen att det är lite för tidigt.

– Jag både tror och hoppas att han är tillbaka väldigt snart. Han har sett jävligt bra ut. Jag tror det är bra för hans skull, han har slitit hårt – både mentalt och fysiskt. Jag hoppas han är tillbaka väldigt snart, säger Berg.

TT: Det är hårdare konkurrens nu än när han blev skadad, och då var han högt i rang.

– Ja, jag förstår vad du menar men om man ser honom spela så har han inte tappat mycket. Det är klart att med tajming och spelsituationer så kan det ta lite tid men det jag har sett av honom de två-tre matcher han har varit med så har jag blivit imponerad.

Tre mål

För Berg själv har det lossnat ordentligt i Ryssland efter en trög start. För ett år sedan var han en målmässigt iskall och fick mycket kritik. Efter nio mål på 23 matcher under debutsäsongen har 34-åringen växlat upp ytterligare och inlett med tre mål på de sex inledande matcherna.

TT: Är självförtroendet bättre nu?

– Både och. Jag försöker gå in till varje match med samma inställning. Det är klart att det blir en lite annan trygghet när du gjort något mål. Det blir helt andra matcher nu på lördag (Frankrike) och tisdag (Portugal) men det är klart att man försöker ta med sig det självförtroendet det ger.

Rättad: i en tidigare version uppgavs felaktigheter kring hur många matcher som Claesson startat i efter skadan. Rätt är två.

Marcus Berg under landslagets träning på Stockholm stadion inför matcherna i Nations League.
Marcus Berg under landslagets träning på Stockholm stadion inför matcherna i Nations League.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om