I dag kan Chelseas öde avgöras – sĂ„ gĂ„r det till

Till salu: en Premier League-klubb, regerande Champions League-mÀstare. VÀrde: 20 miljarder kronor, minst. I dag kan Chelseas öde avgöras. SÄ gÄr det till:

Roman Abramovitj fÄr inte lÀngre Àga Chelsea. Nu sÀljs klubben. Arkivbild.

Roman Abramovitj fÄr inte lÀngre Àga Chelsea. Nu sÀljs klubben. Arkivbild.

Foto: Matt Dunham AP/TT

Fotboll2022-03-18 05:45

Mycket kan förÀndras pÄ tre veckor. Den 23 februari var Chelsea en av vÀrldens mest vÀlbÀrgade klubbar. Regerande mÀstare i Champions League, med ett överflöd av vÀrldsstjÀrnor i alla lagdelar och en givmild Àgare med stor plÄnbok.

Dagen efter invaderade Ryssland Ukraina och klappjakten pÄ Vladimir Putins vÀnner och förtrogna började.

TvÄ veckor senare utfÀrdade den brittiska regeringen stenhÄrda sanktioner mot Roman Abramovitj, den ryske oligarken som har format det moderna Chelsea till ett topplag med 21 titlar sedan han tog över klubben för 19 Är sedan.

Abramovitj tappade kontrollen över sitt Chelsea, som i princip stoppades frÄn att tjÀna pengar, Àven om klubben har fÄtt fortsÀtta med "fotbollsrelaterade aktiviteter".

Sedan har det gĂ„tt fort. Åtta dagar senare kan klubben fĂ„ nya Ă€gare.

I dag Ă€r det Deadline Day – sista dag att lĂ€mna anbud pĂ„ storklubben och det Ă€r mĂ„nga som har visat intresse.

SÄ hÀr gÄr det till:

Vilka vill köpa?

+ Familjen Ricketts, som redan Àger basebollaget Chicago Cubs i USA. Joe Ricketts skapade sin förmögenhet som ordförande för TD Ameritrade, en nÀttjÀnst för aktiehandel.

+ Todd Boehly, delÀgare av basebollaget Los Angeles Dodgers, schweiziske miljardÀren Hansjörg Wyss och Jonathan Goldstein, en brittisk fastighetsmagnat, ligger bakom ett anbud.

+ Michael Broughton, tidigare ordförande för Liverpool och flygbolaget British Airways Àr i tÀten för en grupp investerare, tillsammans med bland annat Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet och stor Chelseasupporter.

+ Nick Candy, en vÀlkÀnd brittisk fastighetsmagnat, har ocksÄ uttryckt sitt intresse.

+ Investmentbolaget Aethel Partners, med den portugisiska entreprenören Ricardo Silva i spetsen, har ocksÄ anmÀlt sitt intresse och har lovat att skjuta till mer Àn en halv miljard kronor till Chelsea direkt.

Vem sköter affÀren?

Investmentbanken The Raine Group tar in anbuden och sköter försÀljningen, men den kan bara genomföras med brittiska regeringens godkÀnnande.

Vad hÀnder med pengarna?

Roman Abramovitj fÄr inte tjÀna nÄgra pengar pÄ affÀren. Hans tillgÄngar i Storbritannien har frysts av regeringen. Pengarna frÄn försÀljningen kommer att vara lÄsta tills att det bestÀms vart de ska gÄ.

Innan han fick sina tillgÄngar frysta föreslog Abramovitj att intÀkterna frÄn försÀljningen skulle gÄ till vÀlgörenhet, till förmÄn för offren för kriget i Ukraina.

Det Àr oklart om det blir sÄ.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om