I valet och kvalet

Vilka lag går upp, vilka åker ur, vilka får kvala? Inom de närmaste veckorna avgörs det. När bara några omgångar återstår är många lokala fotbollslag inblandade i antingen toppenstriden eller bottenstriden i sina respektive serier.

Fotboll2002-09-13 06:49

Vår tidning har synat de lokala lag som slåss antingen i toppen eller botten.
Gullringen är ett av lagen som i allra högsta grad är inblandat i streckdramatiken. De flesta tippade att det degraderade division två-laget från 2001 skulle vara med och fightas i toppen. Istället får Gullringen kämpa för sin existens i trean. Förlusterna av regionens bäste spelare Mattias Sandh (Åtvidabergs) och Johan Richt (Linköpings FF) visade sig vara tunga tapp. Även meriterade Henrik "Henko" Karlsson valde efter en misslyckad och skadedrabbad säsong i Gullringen att lämna klubben. När tre omgångar återstår ligger GoIF på åttonde plats, strax över det nedre kvalstrecket. Nässjö, som just nu ligger på kvalplats har samma poäng, 24, men sämre målskillnad. Under strecket återfinns Malmslätt, tre poäng bakom. Klart är redan att såväl Tranås som Zeros ramlar ur.
Gullringen har ett förhållandevis bra spelprogram kvar: Wolfram (h), Ramunder (b) och Mjölby (h). Nässjö har på papperet svårare matcher med både serieettan Smedby och tabelltvåan LSW kvar att möta. Dessutom Malmslätt borta i den sista omgången. Malmslätt har Mjölby (h), LSW (b) och Nässjö (h). Fler lag kan bli inblandat i bottenstriden. Tenhult, Wolfram och Mjölby har alla 27 poäng i dagsläget.

HFK till trean?Hultsfred har tappat sin fina form. HFK har tre förluster på de fyra senaste matcherna och på söndag väntar ett tufft och ovisst derby mot Vimmerby på bortaplan. Kent Anderssons gäng har halkat ner till fjärde plats. En placering som just nu är detsamma som positivt kval. IFK Kalmar skuggar på femte plats, bara en poäng bakom HFK. I gengäld har Hultsfred stora möjligheter att blanda sig i den absoluta toppstriden. Ettan och tvåan går direkt upp i division tre. För närvarande leder Hvetlanda GIF med 38 poäng. Smedby BoIK är tvåa med 37 och tredjeplacerade Oskarshamns AIK/Rödsle BK har samma poäng. HFK har 34.
Hultsfreds återstående program: Vimmerby (b), Högsby (h) och Aneby (b). Övriga topplag har följande matcher: Hvetlanda GIF möter Ankarsrum (b), Tvärskog (b) och Smedby (h).
Kalmargänget Smedby BoIK har Högsby (b), Aneby (h) och Hvetlanda GIF (b). OAIK/RBK spelar mot IFK Kalmar (b), Vimmerby (h) och Högsby IK (b).
IFK Kalmars tre kommande motståndare är OAIK/RBK (h), Mönsterås (b) och Vetlanda FF (h).

Läget har ljusnatVimmerby har två raka segrar i elitfyran. Senast besegrade VIF topplaget Smedby med 2-1 på bortaplan. Annars har säsongen inte riktigt gått de gulsvartas väg. Spelarförlusterna av till exempel Stefan Davidsson, Nicklas Juneskog och Benny Andersson har varit kännbara. Formkurvan pekar dock åt rätt håll och kanske kan VIF vända den negativa trenden i derbymötena mot Hultsfred. Vid seger säkrar Vimmerby i praktiken nytt kontrakt. Laget har nämligen jumbolaget Mönsterås kvar att spela mot hemma. VIF har fyra poäng ner till Tvärskog och Högsby, som ligger på negativt kvalspel.
Vimmerbys återstående matcher: Hultsfred (h), OAIK/RBK (b) och Mönsterås (h). Tvärskog har följande matcher: Aneby (b), Hvetlanda GIF (h) och Ankarsrum (b). Högsby möter Smedby (h), Hultsfred (b) och OAIK/RBK (h).

Målilla får tufft
I division fyra nordöstra ligger två av "våra" tre lokala lag risigt till. Målilla är jumbo med 11 poäng och Hjältevad nästjumbo med 17. Det tredje laget, Hjorted/Totebo (26 poäng), har via tre raka segrar i praktiken säkrat nytt kontrakt. Däremot måste alla resultat gå Målillas väg om laget ska göra detsamma. Rödvitt har bara en seger på de 13 senaste matcherna (Eksjö hemma). Minst två segrar och en oavgjord krävs för att laget ska ha chans att hålla sig kvar via kval. Då måste både Hjältevad och Torpa (18 poäng) passeras i tabellen. Hjältevad har större möjligheter och kan till och med säkra fortsatt spel i division fyra utan kvalspel, men det är inte troligt.
Hjältevads återstående spelprogram är följande: Ekenässjön (b), Målilla (h) och Sävsjö (b). Målillas motståndare är Fårbo (h), Hjältevad (b) och Stensjön (h).
Torpa har Stensjön (h), Bodafors (h) och Ekenässjön (b) kvar att möta.

Lojal eller MAIS
I division fem nordöstra är det annorlunda. Där är det redan klart att Storebro vinner och att Tuna Södra och Horn/Hycklinge ramlar ur. Uppåt kvalar IFK Oskarshamn, däremot är det inte klart vem som kvalar neråt. Med två omgångar kvar ligger Lojal på kvalplatsen med 23 poäng. Ovanför strecket återfinns Mariannelund med 25, Gamleby har 27 och IFK Västervik och Södra Vi 28 poäng. Troligt är att det står mellan Lojal och MAIS. De båda möts också kommande helg på Slättvallen i Mariannelund. I sista omgången tar Lojal emot Loftahammar medan MAIS spelar mot Djursdala. Gamleby ligger fortfarande i farozonen och har Ariel (h) och IFK Västervik (b).

Kval för Kickers
Västervikssexans segrare heter Frödinge/Brantestad. FBSK säkrade serievinsten redan förra helgen. Tabelltvåan IFK Tuna kan få kvala. Behåller laget nuvarande tabellposition betyder det kvalspel. Det kan också räcka med att bli trea. De sju bästa treorna, av totalt nio Smålandsserier, får också chansen. IFK har dock ett tufft program kvar med tabellfyran Tjust 2000 på bortaplan och Frödinge hemma.
Den för året nystartade Vimmerbyklubben Kickers FF har också goda chanser till kvalspel. Åt tabellettan Bäckseda finns inget att göra. De vinner serien. Kickers har förmodligen redan i det här läget så många poäng att det räcker till kval. Förlorar serietrean Österskorsberga hemma mot Bäckseda är det definitivt klart.

Stigande formkurvaVimmerbys damer har haft en tung säsong, men har ryckt upp sig på slutet. Segern mot Moheda i den senaste omgången var mer eller mindre nödvändig för att chansen till nytt kontrakt skulle finnas kvar - och det gör den i allra högsta grad. VIF ligger åtta i tabellen med 13 poäng, strax under nedflyttningsstrecket. Jumbon Rödeby och nästjumbon Öxnehaga flåsar i nacken med 12 poäng. Samtidigt har Vimmerby bara en poäng till säker mark. Moheda har 14 poäng. Det är mellan dessa fyra lag det står. Ett lag stannar kvar i tvåan, tre åker ur.
VIF möter i tur och ordning: Nättraby (h), Älmhult (b) och Öxnehaga (h). Moheda har Rödeby (b), Älmeboda (h) och Eksjö (b). Öxnehagas tre återstående matcher är följande: Älmhult (h), Madesjö (h) och Vimmerby (b). Rödebys spelprogram: Moheda (h), Nättraby (b) och Älmhult (h).
Södra Vi:s B-lag vinner division fem dam och har imponerat under säsongen. Laget har tolv segrar på tretton matcher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!