Ilestedts vansinniga succé – toppar skytteligan

Vem behöver anfallare när man har Amanda Ilestedt? Vem behöver flera hörnvarianter när målen forsar in på en och samma? –Det känns helt overkligt, säger mittbacken som sensationellt toppar skytteligan i fotbolls-VM.

Amanda Ilestedt.

Amanda Ilestedt.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-07-29 13:08

Det syntes redan i premiären mot Sydafrika att Sverige hade hittat en hörnvariant som fungerade bättre än alla andra.

Oavsett om det var Jonna Andersson som skickade in bollen med sin vänsterfot eller om det var Kosovare Asllani som levererade den med högern, så var siktet inställt på samma punkt:

Amanda Ilestedts panna.

Mot Sydafrika var hon nära flera gånger om innan hon till slut hittade nätet i slutminuterna, på en hörna från Asllani. Målet, hennes nionde i A-landslaget, betydde 2–1 till Sverige.

Några dagar efter premiären berättade hon att rollen som matchvinnare känns ovan:

– Ja, jag vet inte om det har hänt innan, sade Ilestedt.

Två gånger är däremot en vana.

"Vem trodde det?"

I gruppfinalen mot Italien nickade Ilestedt in två nya mål, på samma variant som mot Sydafrika men med Jonna Andersson som hörnläggare, och gick därmed upp i delad skytteligaledning i VM.

– Vem trodde det på förhand?, säger Fridolina Rolfö.

– Jag vet inte hur många bra hörnor Jonna Andersson slår i dag. Jättemycket eloge till henne, det är fantastiska hörnor. Sedan att Amanda är högst på bollarna, det överraskar mig inte längre när man ser på hur hon placerar sig och går på boll och hur hon vräker sig fram. Det är häftigt att se.

Rolfö drog också nytta av att Italien hade fullt sjå med att försöka stoppa Ilestedt, som på en vecka utökat sin målskörd i landslaget från åtta till elva, på varje svensk hörna.

När italienskorna lade allt krut på Ilestedt i den 44:e minuten glömdes Rolfö bort vid den bortre stolpen, och hon kunde trycka in 2–0 till Sverige.

Rutinerad men okänd

Men det här var Ilestedts kväll. Precis som mot Sydafrika hade hon faktiskt kunnat göra ytterligare några mål.

Och den nyblivna Arsenalbacken verkar inte riktigt själv veta vad det är som pågår.

– Det känns helt overkligt. Ja, helt sjukt. Det är kul såklart, kul att kunna hjälpa laget. Vi har otroligt bra skyttar i "Kosse" och Jonna, varenda boll kommer dit den ska. De gör det väldigt lätt för oss där inne. Sedan vet vi att vi är starka i boxen med många som är duktiga på huvudet, säger Ilestedt.

Hon har spelat i A-landslaget sedan 2013, men har oftast varit en av de blågula doldisarna. Nu är frågan snarare hur stor roll hon kommer att få i det här VM:et.

– Det är otroligt. Det chockar mig faktiskt att hon inte har gjort fler mål tidigare för hon är otrolig på hörnor. Man märker verkligen att hon vill ha bollen på sin panna och då är det farligt. Hon är magisk, säger mittfältaren Filippa Angeldahl.

Målvakten Zecira Musovic, nära vän till Ilestedt, nöjer sig inte där.

– - Hon är en fantastisk huvudspelare. Jag tycker att hon är en av världens bästa huvudspelare med sin längd, sin fysik och inte minst inställning framför mål. Så jag är inte ett dugg förvånad att det ser ut så där, säger Musovic.

"En magnet"

Får man tro Jonna Andersson, vars inspel låg bakom Ilestedts båda mål liksom Rolfös fullträff, är det bara att försöka träffa den 30-åriga mittbacken med hörnorna så löser sig det mesta.

– Ja, jag har sagt det, det är en magnet mellan min fot, bollen och Amandas huvud. Vi har flera spelare på den ytan men nu känns det som att det är Amandas huvud jag ser, säger Andersson.

TT: Hur många försvarare krävs det för att stoppa Amanda Ilestedt?

– Väldigt många, känns det som. Än så länge har de ju inte lyckats.

Fakta: Amanda Ilestedt

Född: 17 januari 1993 (30 år) i Sölvesborg.

Position: mittback.

Klubb: Arsenal.

Tidigare klubbar: Sölvesborgs Goif –2007, Karlskrona FF 2008–09, Rosengård 2009–2017, Potsdam 2017–2019, Bayern München 2019–2021, Paris Saint-Germain 2021–2023.

A-landskamper/mål: 65/11.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!