Genom sportsliga framgångar i allsvenskan och ute i Europa de senaste åtta säsongerna är Malmö FF Sveriges överlägset rikaste fotbollsförening, men för åtta år sedan var läget helt annorlunda.
– På vårsidan och fram på sommaren 2014 hade vi en ganska kritisk ekonomisk situation i föreningen. Då pratade vi med våra långivare om hur vi skulle klara av våra amorteringar, säger MFF:s ordförande Anders Pålsson.
Fem Europagruppspel
Tre sommarvärvningar lade grunden till det som skulle komma att förändra allt.
– Vi behövde stärka upp och värvade Anton Tinnerholm, Enock Kofi Adu och Isaac Kiese Thelin. Det var tre ganska avgörande förstärkningar inför Champions League-kvalet det året, säger Pålsson.
MFF nådde gruppspelet i Champions League (CL) – som första svenska klubb sedan 2000 – och de europeiska pengarna började regna över skåningarna. Sedan dess har klubben nått CL-gruppspel ytterligare två gånger och även Europa League vid två tillfällen.
De fem år som MFF har nått gruppspel har föreningen gjort en sammanlagd vinst på drygt 586 miljoner kronor. I slutet av fjolåret hade MFF drygt 400 miljoner kronor i likvida medel och runt 618 miljoner kronor i eget kapital.
– I dag är Europaspelet en naturlig del av vår vardag. Vi ska spela i Europa varje år, sedan vet vi inte vilken turnering det blir, säger Pålsson.
Hade klarat sig utan coronastödet
När pandemin slog till 2020 drabbades Malmö FF, liksom alla andra föreningar och företag. Under det första pandemiåret gjorde MFF ett minusresultat på 48,6 miljoner kronor – i fjol blev det ett plusresultat på 153,9 miljoner kronor tack vare det senaste CL-äventyret.
– Huvuddelen av förlusten 2020 är hänförbar till att man inte fick ha publik på matcherna. Ska vi summera de två åren har vi gått stärkta ur pandemin.
Under hela pandemin har MFF fått 58,7 miljoner kronor i statligt coronastöd, som fördelats av Svenska fotbollförbundet. Av dessa är runt 14,2 miljoner kronor stöd för uteblivna intäkter vid Europaspel.
– Vi är naturligtvis tacksamma för att vi och alla svenska klubbar fick det stödet. Fotbollsförbundet fick den största delen eftersom man var det största förbundet och sedan får MFF en stor del eftersom man använder 2019 som fördelningsnyckel, säger Anders Pålsson.
TT: Men stödet har inte varit avgörande för er för att klara av de två pandemiåren?
– Vi hade klarat oss utan det, men det är klart att det har hjälpt till.
Pålsson framhåller att föreningen är en nettobetalare till staten rent samhällsekonomiskt.
– Vi får minimalt med bidrag ett normalt år och då är det för vår ungdomsverksamhet. Jag skulle tro att det under ett normalår rör sig om bidrag på under miljonen, säger han.
Tredje raka SM-guldet?
Tack vare alla Europaframgångarna klarar MFF av att ha ett sämre sportsligt och ekonomiskt år utan att behöva lägga om sin långsiktiga kurs.
– Vi har alltid som mål att vinna SM-guld, men har tidigare även sagt att vi ska vara minst topp tre varje år för att få tillgång till Europaspelet. Nu har vi förtydligat det. Två av tre år ska vi kunna vinna allsvenskan och därmed vara kvalificerade för kvalspel till Champions League, säger Anders Pålsson.
MFF har vunnit allsvenskan två år i rad och tagit hem Lennart Johanssons pokal sex av de nio senaste säsongerna, men senast en klubb lyckades vinna SM-guld tre år på raken var på 1990-talet när IFK Göteborg tog hem fyra raka titlar (1993–1996).
– Det blir svårt att vinna allsvenskan tre år i rad. Man gör inte det ofta. Vi vann ju guldet i fjol på målskillnad i sista matchen. Det blir säkert en jämn kamp i år. Förmodligen är det fyra, fem lag som konkurrerar om guldet och vi är ett av dem, säger Anders Pålsson.