Inför fotbollsrysaren: Vi svarar på fem heta frågor

Nu ska det avgöras. Den sista omgången innehåller flera avgörande matcher – i både toppen och botten. Våra reportrar Torbjörn Allvin och Michael Nordin har svarat på fem frågor inför lördagens fotbollsrysare.

På väg mot nytt kontrakt? IFK Tuna har skaffat sig ett bra utgångsläge inför den sista omgången.

På väg mot nytt kontrakt? IFK Tuna har skaffat sig ett bra utgångsläge inför den sista omgången.

Foto: Michael Nordin

Fotboll2020-10-03 08:30

1) Hvetlanda har i praktiken säkrat seriesegern i division 4. Hur ser ni på VIF:s chanser att knipa andraplatsen?

Torbjörn Allvin: Inte stora, såklart. Tror säkert att VIF kan besegra Hvetlanda. Vimmerby har i grunden en vassare offensiv än serieledarna. Kruxet och den stora nöten att knäcka är inte giffarna, utan snarare att Aneby samtidigt måste vinna mot Stensjön. Det tror jag inte inträffar. Stensjön är i ruggig form, med sju (!) raka segrar. 

Michael Nordin: Jag ger Vimmerby fem–tio procents chans. Inte mer än så. Precis som befarat blev den där skrivbordsförlusten mot Tranås avgörande för toppstriden. Men varför tvingades VIF och alla andra inblandade föreningar vänta så länge på ett definitivt besked kring poängavdraget? Disciplinnämndens beslut kom alltså ett dygn före den sista omgången. Det känns... oseriöst. Jag vet att Vimmerbys dubbla överklaganden drog ut på ärendet, men det borde ändå ha gått att lösa på ett smidigare sätt.

2) I bottenstriden slåss IFK Tuna för att undvika negativt kval. Kommer de fixa nytt kontrakt i helgen?

Torbjörn Allvin: Hur påverkade är Myresjö av de jobbiga poängtappen i slutet? Förmodligen rejält skakat. Hittar Tuna rätt attityd och har startelvan någorlunda intakt, är chanserna goda att det blir en pinne. Det bör räcka långt. Kan inte tänka mig att kvalrivalen Aneby tar mer än max en poäng mot tabelltvåan Stensjön.

Michael Nordin: Ja, snart kan ledarna och spelarna i Tuna pusta ut. Om de inte löser det på egen hand räknar jag med att formstarka Stensjön besegrar Aneby. Då kommer det spelas division 4-fotboll på Tunhamra även 2021. 

3) Hultsfred, Södra Vi eller kanske Målilla? Vilket lag kommer ta tredjeplatsen i division 5?

Torbjörn Allvin: Det gör Södra Vi. Ett troligt omotiverat Fårbo, som inte har något att spela för mer än äran, brukar då och då ha problem att få med sig sina bästa spelare till bortamatcherna. Lägg därtill att SVIF imponerade stort i derbyt mot Djursdala och lär komma med ett ruggigt självförtroende. Antar också att Storebro kommer att sälja sig dyrt och gärna vill sätta käppar i hjulet för grannen HFK en mil bort. 

Michael Nordin: Med noll förluster är Hultsfred värda den där tredjeplatsen, men liksom kollega Allvin tror jag att Södra Vi drar det längsta strået i en tuff målskillnadsaffär. Tips: Södra Vi–Fårbo 6–1, Hultsfred–Storebro 4–2.

4) Det är nästa lika dramatiskt i botten där Boston, Djursdala, HM IS och Storebro är inblandade. Hur kommer det gå?

Torbjörn Allvin: Boston var i princip helt uträknat och tvingades nästan säga goodbye till division fem, men Djursdalas klara förlust mot Södra Vi, gav dem trots allt ett litet, litet halmstrå. Boston behöver inte bara plocka in tre poäng på DSK, utan även ha tio plusmål tillgodo i serieepilogen. För det första tror jag inte att Boston vinner mot HM IS. För det andra tror jag inte att Djursdala släpper in så hiskeligt många baklängesmål som krävs för att Boston ska passera DSK vid eventuell vinst i den sista omgången. Kortfattat: Boston åker ur serien. Djursdala får kvala. 

Michael Nordin: Förnuftet säger en sak, magkänslan något annat. Jag tror att det blir en oväntat dramatisk eftermiddag. Tipset är att Boston samlar kraft och besegrar HM IS, medan Djursdala förlorar stort mot seriesuveränen IFK Oskarshamn. Om Sonny Karlsson & Co. är på spelhumör kan plusmålen ryka snabbt. I min bok har Boston hyggliga chanser att ta sig förbi, trots den branta uppförsbacken. Storebro och HM IS då? De kan känna sig trygga, så länge inte Oskarshamn har firat seriesegern hela veckan.

5) I östgötafemman har Kisa en avgörande seriefinal mot Finspång. Vilket lag kommer vinna?

Torbjörn Allvin: "Låt hjärtat slå för KBK..." Den trallvänliga låten ljuder över IP när laget ska spela sina matcher. Och jo, hjärtat säger Kisa. KBK har inte bara hemmaplansfördel, utan även poängövertag. 

Michael Nordin: Kan storsatsande Kisa hålla nerverna i styr? Jo, jag tror det. Med sin allsvenska rutin kommer Alberis da Silva bli tungan på vågen. Bonusinfo: det blir andra gången på 2000-talet som KBK spelar en direkt avgörande seriefinal på hemmaplan. Senast var 2004. Då blev det seger med 3–0 mot IFK Motala, efter bland annat två mål av 18-årige Emil Blixt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!