Inga farliga föremål i väskorna på Friends

Det fanns inga farliga föremål i de väskor som en man, nu gripen, lämnade efter sig på Friends arena. Nationalarenan i Solna spärrades av på onsdagen efter att mannen försökt ta sig in till fotbollsherrarnas träning, och hotat att ställa till med "kaos".

Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet, och förbundskapten Janne Andersson håller pressträff på Friends arena i Solna efter att området spärrats av.

Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet, och förbundskapten Janne Andersson håller pressträff på Friends arena i Solna efter att området spärrats av.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-03-22 13:39

En bit in i onsdagens landslagsträning på Friends arena försökte en obehörig man ta sig in på området. Det tog stopp vid den obligatoriska säkerhetskontrollen.

– Han påstår där att han är journalist och vill ta del av träningen utifrån sina arbetsuppgifter. Men han kan inte uppvisa någon presslegitimation eller på annat sätt visa att han är den han utger sig för att vara, och säkerhetspersonalen agerar precis som det är sagt. Man sätter stopp för honom och det blir lite tumultartat och lite hotfullt, och mer säkerhetspersonal kallas till platsen, säger Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet.

Grovt olaga hot

Mannen leddes ut till en av arenautgångarna och polis tillkallades. I väntan på polisen ska mannen ha uttalat "hotelser gentemot evenemanget och gentemot omvärlden". Han greps och fördes från platsen. Polisen har inlett en förundersökning om grovt olaga hot och förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

– Det är precis den här typen av beteende som vi tittar efter och som vår säkerhetspersonal är tillsagd att leta efter, som avviker från den vanliga grunden, säger Fredman.

Tränade som planerat

Även efter att mannen förts bort behöll polisen avspärrningar kring ett större område runt en av ingångarna. Skälet var att mannen hade efterlämnat några väskor med misstänkt farliga föremål i parkeringsgaraget under arenan.

Att döma av mannens hotelser skulle de ha kunnat innehålla sprängämnen, säger Fredman.

Det verkar dock ha varit tomma hot. Vid 16.30-tiden konstaterades att inga av föremålen var farliga och att avspärrningarna kunde tas bort, skriver polisen på sin hemsida.

Landslaget, som tränade från klockan 11.45 till runt 13, kunde slutföra passet trots det inträffade.

Intervjuerna med journalister på plats, som skulle ha följt direkt efter träningen, sköts fram med flera timmar. Först efter 15 kunde intervjuerna med Emil Forsberg, Dejan Kulusevski, Jesper Karlström och Ludwig Augustinsson inledas.

Höjd säkerhet sedan tidigare

Något större störningsmoment inför fredagens EM-kvalpremiär mot Belgien innebär det hela inte, säger Janne Andersson.

– Allt brus är icke önskvärt på sitt sätt. Samtidigt hoppas vi att det här inte ska leda till mer än vad det varit, säger Andersson.

Sedan tidigare har landslaget höjt säkerheten inför fredagens match med tanke på omvärldsläget.

– Det finns ju en helhetsbild kring säkerhetsarbetet och självklart ligger matchen på fredag i stort fokus när vi har en slutsåld arena och en omvärld som ser ut som den gör. Det går inte att sticka under stol med att vi har tagit höjd för den här typen av händelser, säger Martin Fredman.

Avspärrningar vid Friends arena i Solna där landslaget tränade i dag.
Avspärrningar vid Friends arena i Solna där landslaget tränade i dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!