Inga straff för Super League-lag – ännu

Det blir inga straff för klubbarna bakom den så kallade Super League, Barcelona, Real Madrid och Juventus. Efter att en domstol i Madrid slagit fast att sanktioner mot klubbarna skulle vara olagliga backar det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, för tillfället.

Juventus var en av klubbarna som Uefa ville straffa.

Juventus var en av klubbarna som Uefa ville straffa.

Foto: Marco Alpozzi/AP/TT

Fotboll2021-09-28 07:43

Uefa fick i förra veckan fem dagar på sig att ta ställning till domstolsbeslutet, och i ett pressmeddelande under måndagen framgick det att man väljer att backa från hoten om sanktioner. I ännu ett pressmeddelande skriver Uefa nu att man, trots att man inte erkänner domstolens jurisdiktion i målet, har lämnat in bevis för att man följt beslutet.

Det var i april som tolv klubbar i Europa gick ut med att man tillsammans ville bilda en ny liga, Super League. Tilltaget fick utstå massiv kritik från såväl fans som förbund och en kort tid senare valde nio av klubbarna att backa.

Juventus, Barcelona och Real Madrid valde däremot att stå fast vid planerna och hotades av Uefa med böter och uteslutning från Champions League. Men efter att både Europadomstolen och domstolen i Madrid kommit fram till att det inte är lagligt möjligt att straffa klubbarna väljer nu alltså Uefa att backa.

Men en helomvändning är det inte. Uefa skriver att man fortfarande anser att man handlat enligt såväl sina egna stadgar och regelverk som utifrån internationella lagar och regler. Under måndagen meddelade man även att man förväntar sig att domaren i domstolen i Madrid byts ut, då man anser att han inte varit opartisk.

Dessutom väljer Uefa att överklaga domen.

"Uefa kommer att fortsätta att ta alla nödvändiga steg, i strikt överensstämmelse med nationell lagstiftning och EU -lagstiftning, för att försvara såväl sina sina som – viktigast av allt – medlemmarnas och intressenters intressen".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!