Ingen Blackstenius i EM-startelvan: "Kan hoppa in"

Stina Blackstenius kommer inte att spela från start i EM-premiären mot Nederländerna. Men anfallsstjärnan kan få en avgörande roll när Sverige inleder mästerskapet på lördagskvällen, tror förbundskapten Peter Gerhardsson. –Det är nog lite oroväckande för Nederländerna, att hon kan hoppa in. När kommer hon in och vad kan hon ställa till med?, säger Gerhardsson.

Stina Blackstenius i samband med fotbollslandslagets träning på matcharenan Bramall Lane i Sheffield, dagen före EM-premiären mot Nederländerna.

Stina Blackstenius i samband med fotbollslandslagets träning på matcharenan Bramall Lane i Sheffield, dagen före EM-premiären mot Nederländerna.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2022-07-08 17:42

Peter Gerhardsson gillar Nederländerna. Han gillar bland annat det nederländska uttrycket "voorpret". Det går att översätta till något i stil med för-roligt, och handlar om att känna glädje inför något som komma skall.

Som, säg, en EM-premiär.

Han gillar också landets totalfotboll, som han inspirerats av ända sedan han började utbilda sig till tränare.

På lördagskvällen ska den svenske förbundskaptenen visa att han inte bara anammat utan även förädlat filosofin, när Sverige ställs mot just Nederländerna i EM-premiären i Sheffield. Det är ett av få landslag som Gerhardsson aldrig lyckats besegra.

– Jag är ett stort fan av Nederländerna. När jag utbildade mig älskade jag och såg upp till den fotbollen. Och när man ser upp till något, så vill man försöka överträffa det. Så om det är någon nation jag vill slå så är det Nederländerna, säger Gerhardsson på presskonferensen på matcharenan Bramall Lane dagen före match.

Ett nederländskt Sverige

När han tog över som förbundskapten för Sverige 2017 var en av visionerna att göra det svenska laget mer "nederländskt".

– De har alltid haft mycket rättvända och kreativa spelare, och de har fart i sitt spel. Lieke Martens är en typisk sådan spelare som kan utmana och gå åt båda hållen. Lite av de individuella kvaliteterna har jag jagat hos spelare sedan jag börjat, att våga dribbla, att våga slå sin motståndare och inte bli för passningsorienterad, säger Gerhardsson.

– De har fart och fläkt i sitt anfallsspel. Och det tycker jag att vi också har, så vi ska kunna matcha dem i morgon.

Två avbräck

Men han får klara sig utan två av sina viktigaste spelare, i alla fall till en början. Gerhardsson brukar sällan på förhand avslöja vilka som ska starta och inte, men nu gjorde han ett undantag när han berättade att både Stina Blackstenius, förstavalet som central anfallare, och Linda Sembrant, normalt en tänkbar startspelare som mittback, kommer inleda på bänken.

– Om jag skulle säga att Stina startar så är det ingen som skulle tro på mig ändå, så det är lika bra att jag säger att hon kommer finnas tillgänglig för att kunna hoppa in, säger Gerhardsson.

Blackstenius har haft problem med ett lår och Sembrant har kämpat med en vad som trilskats. På mittbackspositionen har Sverige ändå många starka alternativ, men avsaknaden av Blackstenius riskerar att påverka den svenska slagstyrkan framåt.

Men Peter Gerhardsson vill vända det till något positivt.

– Det tror jag är lite oroväckande för Nederländerna, att hon kan hoppa in. När kommer hon in och vad kan hon ställa till med?

Öppnar för Blomqvist

Juventus Lina Hurtig är den som vanligtvis har ersatt Blackstenius centralt, när den sistnämnda inte kunnat spela. Men Peter Gerhardsson lyfter även fram Wolfsburgs Rebecca Blomqvist som ett bra alternativ.

– När vi spelade internmatch i Båstad (under förlägret) gjorde Rebecka två mål och en assist, som ingen såg. Men jag såg det, och Rebecka har sett jättepigg ut och gjorde ett bra inhopp mot Brasilien (i EM-genrepet). Hon har en snabbhet som är klart internationell, och det är en anledning till att hon är med i den här truppen.

Den ständiga frågan om Sverige ska spela med trebackslinje eller fyrbackslinje ger han inget svar på. Gerhardsson säger att han bestämt sig för vilken uppställning det blir, men medger också att han historiskt sett ofta bytt spår sent.

– Jag är expert på att ändra mig.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson under landslagets träning på premiärarenan Bramall Lane i Sheffield.
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson under landslagets träning på premiärarenan Bramall Lane i Sheffield.
Fakta: Senaste mötena med Nederländerna

3 juli 2019, VM-semifinal: 0–1, efter förlängning.

29 juli 2017, EM-kvartsfinal: 0–2.

6 mars 2017, landskamp: 0–1.

9 mars 2016, OS-kval: 1–1.

30 maj 2015, landskamp: 2–1.

15 september 2012, landskamp: 2–1.

3 maj 2005, landskamp: 2–0.

17 maj 2000, EM-kval: 3–0.

29 april 2000, EM-kval: 1–1.

19 mars 1998, landskamp: 0–0.


Fakta: Sveriges EM-schema

9 juli: Nederländerna–Sverige, 21.00 (svensk tid), Bramall Lane i Sheffield.

13 juli: Sverige–Schweiz, 18.00, Bramall Lane i Sheffield.

17 juli: Sverige–Portugal, 18.00, Leigh Sports Village i Leigh.

Kvartsfinaler: 20–23 juli.

Semifinaler: 26–27 juli.

Final: 31 juli, Wembley i London.

+ Grupper

Grupp A: England, Norge, Österrike, Nordirland.

Grupp B: Tyskland, Spanien, Danmark, Finland.

Grupp C: Nederländerna, Schweiz, Sverige, Portugal.

Grupp D: Frankrike, Italien, Island, Belgien.

+ Regerande mästare:

2017: Nederländerna, 2013: Tyskland, 2009: Tyskland, 2005: Tyskland, 2001: Tyskland, 1997: Tyskland, 1995: Tyskland, 1993: Norge, 1991: Tyskland, 1989: Västtyskland, 1987: Norge, 1984: Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!