Ingen vinnare i det allsvenska ångestmötet

AIK var på väg mot en efterlängtad andra seger för säsongen. Då klev IFK Göteborgs Sebastian Ohlsson in i handlingen för andra gången för kvällen. De allsvenska krisklubbarnas ångestmöte fick ingen vinnare. Matchen på Friends arenas ursäkt till gräsmatta slutade 2–2.

IFK Göteborg firar Sebastian Ohlssons 2–2-mål.

Fotboll2023-05-15 21:07

Tillknäppt, försiktigt och nervöst – det var måhända den förväntade matchbilden inledningsvis mellan två allsvenska giganter i skriande behov av klara färdriktningar och poäng.

Och vad fick publiken och tv-tittarna? En första kvart fylld med mål, chanser och dråpliga misstag. Inte illa av två bottengäng på en gräsmatta snarlik en ojämn potatisåker.

Häng med:

1) Gustaf Norlin var nära 1–0 för Göteborg. Kristoffer Nordfeldt räddade från nära håll och Rui Modesto fick undan bollen i sista stund.

5) AIK:s högerförsvarare Robin Tihi missade chanstacklingen på Gustaf Norlin som störtade fram längs vänsterkanten. Lyftet in nådde Elias Hagen, vars bredsida förlängdes in av Sebastian Ohlsson.

9) 18-årige Linus Carlstrand, från start i Göteborg i stället för krasslige Marcus Berg, fick stå omarkerad i målområdet och borde ha nickat in Oscar Wendts hörna.

Blunder av Dahlberg

– Bra start, vi satte pressen som vi ville. Vi gjorde mål och skulle kanske ha gjort ett till. Sedan släppte vi in AIK, säger Gustaf Norlin i halvtidsintervjun med Discovery +.

"Släppte in" var ett understatement för Pontus Dahlbergs grova blunder i matchminut 13. Göteborgs målvakt drog Gustav Svenssons bakåtpassning rakt i bröstet på Svensson – och bollen rullade in i eget mål.

Göteborg kunde vid full utdelning haft 3–0, i stället bjöds ett försvarsvirrigt AIK in i matchen av Dahlberg.

– Vår start är otroligt dålig. Vi lyckas inte slå en avspark som vi vill. Det är så klart en svagt start, men vi tacklade målet ganska bra och växte in i halvleken, säger AIK-tränaren Andreas Brännström.

Det mesta av resten bjöd på en en matchbild som mer speglade varför både AIK och Göteborg kämpar i den allsvenska botten: kamp, hårda dueller, slarv och brist på skärpa i passningsspelet.

Kul för den som är lagd åt att uppskatta den sortens fotbollskost, trist för finsmakare som önskar mer av delikatesser på matchmenyn.

– Det är ingen superbra fotbollsmatch, det är det inte, säger Brännström.

Göteborg tvingades byta ut sin karismatiske mittfältskrigare Sebastian Eriksson på grund av skada på tilläggstid i första halvlek.

Nordfeldt räddade starkt Elias Hagens närskott sedan Göteborg öppnat andra halvlek starkt.

Ohlsson tvåmålsskytt

Från ingenstans kom AIK:s 2–1-mål. Rui Modestos skott var inte märkvärdigt i fråga om fart, men desto mer välplacerat.

Dahlberg såg skymd ut och hann inte ner för att täcka sitt högra hörn, men Modestos andra mål för säsongen räckte inte till AIK:s andra seger i årets allsvenska.

Sebastian Ohlsson snappade upp bollen i straffområdet och tryckte in kvitteringen i 73:e minuten.

Två klubbar som skriker efter trepoängare fick nöja sig med varsin.

– Det var väl kris efter två matcher så det är inte bättre nu. Just nu ska vi acceptera var vi är. Generellt har vi inte varit tillräckligt bra, säger Andreas Brännström.

Sebastian Eriksson tvingades till ett byte kort före pausen på grund av skada.