Inget backspel för Rubensson: "Slut med det nu"

Häckens tränarbyte har gjort att Elin Rubensson fått kliva upp på innermittfältet igen. Nu är planen att ta tillbaka platsen även i landslaget. –Jag har vikarierat lite som ytterback, men det är slut med det nu, säger hon.

Elin Rubensson under Häckens träning på tisdagen.

Elin Rubensson under Häckens träning på tisdagen.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2021-11-16 13:50

Elin Rubensson blev matchvinnare med sitt sena straffmål när Häcken i förra veckan tog sin första seger i Champions League-gruppspelet.

1–0-segern mot Benfica var samtidigt hennes första hela match på innermittfältet sedan hon kom tillbaka från sin mammaledighet i våras.

– Det känns jättebra. Jag har saknat att spela på innermittfältet, så det är kul att vara tillbaka. Jag känner mig trygg där och får vara mycket delaktig, säger 28-åringen inför onsdagens hemmamatch mot Benfica.

"Kämpat för"

Det är på det centrala mittfältet som Elin Rubensson trivs bäst.

Men i den tuffa konkurrensen i landslaget har det ofta blivit en ytterbacksplats i stället. Efter sin mammaledighet blev hon dessutom högerback även i klubblaget under våren.

När Häcken nyligen ersatte Mats Gren med Robert Vilahamn på tränarbänken fick landslagsveteranen dock flytta upp på det centrala mittfältet igen.

– Det är något jag kämpat för. Sedan var det absolut bra för mig att spela ytterback i våras, för att få tillbaka fysiken, säger Elin Rubensson.

– Men jag är redo att kliva in på mittfältet, så jag är bara jätteglad att vara tillbaka där.

Enkelt val

Rubensson fick spela in sig lite i rollen i de två avslutande matcherna i damallsvenskan, med sikte på att vara tillbaka på allvar i Champions League-matchen mot Benfica i förra veckan.

Enligt nyblivne Häckentränaren Robert Vilahamn var det ett enkelt val.

– Mitt sätt att spela bygger mycket på att man ska ha kontroll i matcherna, kunna vara spelförande och inte bli stressad om motståndarna pressar. Då behöver jag de mest spelskickliga spelarna centralt, säger han.

– Elin är en av de mest trygga spelarna jag sett inom damfotbollen, då vore jag en idiot om jag inte satte henne där.

Allt annat än en ny chans på det centrala mittfältet mot Benfica på onsdagen vore en skräll.

I landslagscomebacken tidigare i höstas var Elin Rubensson dock fortfarande uttagen som back. Men även där får det vara slut på det nu, tycker hon.

– Det är en roll som jag haft tidigare i landslaget, inte minst kanske i VM 2019. Så jag kan inte sticka under stol med att jag vill ha tillbaka den platsen, säger hon.

– Det är en pågående diskussion (med landslagsledningen), men det är ju där de vill ha mig också.

Fakta: Elin Rubensson

Född: den 11 maj 1993 (28 år).

Position: främst och helst mittfältare.

Moderklubb: Marieholms IS.

Elitklubbar: Ldb Malmö/Rosengård 2010–2014, Göteborg (sedan i år BK Häcken) 2015– .

A-landskamper/mål: 70/3.

Främsta meriter: 1 OS-silver (2016), 4 SM-guld med Ldb Malmö/Rosengård (2010, 2011, 2013, 2014).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!