Inhoppare säkrade segern för Häcken

En räddad straff och två målgivande minuter såg till att Häcken går till sommarvila med en seger i ryggen. Hammarby besegrades med 2–1.

Häckenjubel efter att Marika Bergman Lundin (mittten) gjort 1–0 på Hammarby.

Fotboll2022-06-17 20:07

Hammarby kom till spel efter fem raka segrar i damallsvenskan. Och hade segerläge även på Kanalplan i Stockholm i den första halvleken.

Några minuter före halvtidsvilan såg Emilia Larsson till att ordna en straff till hemmalaget. Men Emma Janssons straff räddades av Häcken-målvakten Jennifer Falk, som även tog returen.

Dessförinnan hade Sveriges EM-målvakt fått medicinsk tillsyn av sitt vänsterben, men kunde resa sig och fortsätta. Hon fick även medicinsk hjälp i slutet.

Häcken gjorde två lyckosamma byten i halvtid. In kom Marika Bergman Lundin och Andrine Stolsmo Hegerberg. De två behövde bara sju–åtta minuter på planen för att avgöra matchen.

Bergman Lundin satte 1–0 i den 52:a minuten med ett stenhårt skott i krysset. Minuten senare kunde Stolsmo Hegerberg stöta in 2–0.

Hammarby reducerade sex minuter in på tilläggstid då en långboll nådde fram till Matilda Vinberg som sprang sig fri och slog bollen i mål.

För Häcken var segern mycket välkommen efter att man förlorat de två senaste matcherna i damallsvenskan, de två första förlusterna för året. Häcken är kvar på fjärde plats i tabellen, men nu bara en poäng bakom trean Kristianstad som dock har en match mindre spelad.

Efter den 15:e omgången tar damallsvenskan ett nästan två månader långt uppehåll på grund av EM i England i juli.