Inte bara Polen – här är fler bittra kvalmissar

Sverige missar fotbolls-VM efter förlusten i playoffinalen mot Polen. Det är inte första gången herrlandslaget får följa festen från tv. Här är andra bittra svenska kvalmissar.

Cristiano Ronaldo sköt Sverige bort från VM 2014 i Brasilien. Arkivbild.

Fotboll2022-03-30 05:30

1–2 x 2:

1960-talet blev ett årtionde att glömma för Sverige då man misslyckades med att ta sig vidare till något slutspel. Det var dock nära att man nådde VM i Chile 1962. Efter att ha slutat på samma poäng i kvalet väntade ett avgörande playoffmöte med Schweiz i Berlin.

Sverige tog ledningen efter 20 minuter genom Yngve Brodd. På fem ödesdigra minuter såg dock schweizarna till att vända matchen och den regerande silvermedaljören var borta från VM.

Fyra år senare såg ett fullsatt Råsunda Sverige ta ledningen i den avgörande kvalmatchen mot Västtyskland, efter mål av Torbjörn Jonsson.

Återigen rann ledningen svenskarna ur händerna och återigen förlorade man med 1–2 och missade VM i England 1966. Ett mål i den andra halvleken från världsstjärnan Uwe Seeler beseglade Sveriges öde.

Eviga grupptrean:

1980-talet blev ungefär lika roligt som det hade varit två årtionden tidigare. Trots en på pappret överkomlig kvalgrupp slutade Sverige, under nya förbundskaptenen Lars "Laban" Andersson, trea bakom Nordirland och Skottland och missade VM 1982 i Spanien.

Inte tog man sig till Mexiko fyra år senare heller. Kvalförluster mot Portugal, Västtyskland och Tjeckoslovakien såg till att Sverige slutade trea bakom de två förstnämnda.

Herzogs dubbel:

Efter bronssuccén 1994 väntade sig alla att Sverige åtminstone skulle fixa en biljett till VM i Frankrike fyra år senare. Efter två öppnande segrar blev det platt fall hemma mot Österrike sedan Werder Bremen-mittfältaren Andi Herzog gjort matchens enda mål.

Förlust med samma siffror mot Skottland innebar att Sverige var piskat att ta poäng i returmötet i Wien. Återigen var Herzog i vägen och sköt bort svenskarna från VM med sitt 1–0-mål.

Dansk dynamit och Ronaldo:

Sverige fick inte chansen att spela VM i Sydafrika 2010. Två 0–1-förluster mot Danmark innebar att laget slutade trea i gruppen efter grannlandet och Portugal. Efter kvalet tackade Lars Lagerbäck, Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic för sig i landslaget.

Under nya förbundskaptenen Erik Hamrén stod man för en av de mest minnesvärda kvalprestationerna när man hämtade upp 0–4 till 4–4 mot Tyskland i Berlin. Det räckte dock inte till mer än en andraplats och playoffspel.

Där väntade Portugal i allmänhet och Cristiano Ronaldo i synnerhet. I första mötet i Lissabon gjorde han matchens enda mål. I returmötet på Friends räckte inte en dubbel från Zlatan Ibrahimovic då Ronaldo var värre med ett hattrick och Sverige var borta från VM i Brasilien 2014.