"Inte beskedet man hade velat ha"

Fotbolls-EM kan tyckas långt borta. Men möjligheterna att spela in sig i en svensk mästerskapstrupp blir allt färre. Att Danmark drog sig ur Algarve Cup var inte vad de svenska "på gränsen"-spelarna önskade sig. –Snopet. Det var inte det beskedet man hade velat ha, säger Rosengårds Emma Berglund.

Det blev ingen Algarve Cup-premiär mot Danmark på fredagen för Emma Berglund och de svenska fotbollsdamerna. I stället blev det ännu en dag med träning.

Det blev ingen Algarve Cup-premiär mot Danmark på fredagen för Emma Berglund och de svenska fotbollsdamerna. I stället blev det ännu en dag med träning.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-02-18 17:38

Det är 141 dagar kvar till EM-premiären mot Nederländerna när Sveriges fotbollsdamer på fredagen genomför ett träningspass på Estádio da Nora i Albufeira. Men egentligen skulle de inte ha tränat alls den här dagen.

Fram till sent på torsdagen var de svenska spelarna inställda på att inleda Algarve Cup med match mot Danmark på fredagskvällen. Men ett covid-19-utbrott i truppen gjorde att det danska laget tvingades ställa in både matchen och resten av turneringen.

– Det är skittråkigt, vi var verkligen inställda på att spela. Men man är van under pandemin att det kan ändras fort. Så det får bli så, men nu blir det bara två matcher så det är tråkigt, säger Washingtons Julia Roddar.

En av få chanser

På pappret är det bara en träningslandskamp som har försvunnit ur kalendern. Men för spelare som Julia Roddar är det lite mer än så. För trots att EM är flera månader bort är Algarve Cup ett av få kvarvarande tillfällen för Sverige att testa spelare och sätta de sista detaljerna. Efter den här samlingen blir det inga fler träningsmatcher innan EM-truppen tas ut.

– Det är såklart jättetråkigt. Man var svinglad att få chansen här, och när det är träningsmatcher så brukar det ändå vara att man får spela lite, säger Julia Roddar.

Rosengårdsbacken Emma Berglund, en annan som ligger i gränslandet till EM-platserna, är högst medveten om att Danmarksmatchen var ett av få tillfällen visa upp sig på.

– Det var väl exakt så jag tänkte, att det var typiskt. Vad det betyder i slutändan, det vet jag ju inte. Men det var snopet. Det var inte det beskedet man hade velat ha. säger Berglund.

Att fredagens match byttes ut till en träning med mycket matchspel och högt tempo, var ändå inte nödvändigtvis till hennes nackdel, säger 33-åringen.

– Jag vet ju inte hur de hade tänkt med startelvor och så, men det var skönt att få göra en sådan här träning. Det kan ju ha gjort att jag fick spela mer i dag än vad jag skulle ha gjort annars.

VM-kval väntar

Det finns ytterligare ett landslagsfönster före EM-trupputtagningen, men frågan är hur mycket Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson vill experimentera i VM-kvalmatcherna borta mot Georgien och hemma mot Irland i början av april.

Snarare blir det kanske upp till vissa spelare att visa framfötterna på träning, säger Gerhardsson.

– En del av det vi vill se i matcher, det får man som spelare visa på träning i stället. Som i dag, det var en intensiv och bra träning, det såg nästan ut som match, det var högt tempo och mycket vilja och ambition.

Om inte covid-19 tar sig in i fler spelartrupper går Sverige i stället in i Algarve Cup på söndag, med match mot värdnationen Portugal på Estádio Algarve i Faro. Därefter avslutas turneringen på onsdag, antingen med final eller med en match om tredjeplats.

Landslagsläkaren Mats Börjesson och förbundskaptenen Peter Gerhardsson i samband med fotbollslandslagets träning på Estádio da Nora i Albufeira under fredagen.
Landslagsläkaren Mats Börjesson och förbundskaptenen Peter Gerhardsson i samband med fotbollslandslagets träning på Estádio da Nora i Albufeira under fredagen.
Fakta: Sveriges plan fram till EM

14–23 februari: Algarve Cup i Portugal

+ 18 februari: Danmark (neutral plan). INSTÄLLD.

+ 20 februari: Portugal (n).

+ 23 februari: placeringsmatch (n).

4–12 april: VM-kvalsamling.

+ 7 april: Georgien (borta).

+ 12 april: Irland (hemma).

20–29 juni: förläger i Sverige med start i Båstad.

+ EM-genrep, motståndare och datum ännu inte spikat.

3 juli: avresa till England och EM-basen Carden Park.

9 juli: EM-premiär mot Nederländerna på Bramall Lane i Sheffield.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!