Inte första gÄngen "Falken" stormar planen

NÀr Mario Ferri stormade planen under matchen mellan Portugal och Uruguay var det inte första gÄngen. Fotbollsspelaren och aktivisten har utfört protester pÄ fotbollsplanen i över tio Är.

Mario Ferri sprang in med en regnbÄgsflagga under matchen mellan Portugal och Uruguay.

Mario Ferri sprang in med en regnbÄgsflagga under matchen mellan Portugal och Uruguay.

Foto: Themba Hadebe

Fotboll2022-11-29 08:07

Mario Ferri, med smeknamnet "Il Falco" – Falken, har faktiskt en helt vanlig karriĂ€r pĂ„ fotbollsplanen. Han har varit proffs i nio Ă„r, senast i United Sports Club i indiska division 2, skriver Evening Standard.

Men det Àr för andra insatser pÄ planen som den 35-Ärige italienaren utmÀrkt sig mest.

Krav pÄ Lippi

Redan 2009 rusade Ferri in pÄ planen under en match mellan Italien och NederlÀnderna och krÀvde att Antonio Cassano skulle tas ut till VM-truppen.

Året efter, vid VM i Sydafrika, var Ferri tillbaka – nu med ett meddelande till förbundskaptenen Marcello Lippi vars Cassano-lösa lag redan var ute ur turneringen. "Lippi, vad var det jag sa."

Senare samma Är började Ferris meddelanden bli politiska. Under finalen i VM för klubblag stormade han planen med budskapet "Befria Sakineh". Han syftade pÄ iranska Sakineh Mohammadi Ashtiani som hade dömts att stenas till döds.

Vid fotbolls-VM i Brasilien dök Ferri upp igen, i en match mellan Belgien och USA, med en uppmaning att befria favelornas barn.

"RĂ€dda Ukraina"

Men Ferri har ocksÄ tagit sitt engagemang utanför fotbollsplanen. Bara veckor efter att Ryssland invaderat Ukraina hyrde han en bil för att hjÀlpa mÀnniskor fly över grÀnsen till Polen.

"RÀdda Ukraina" var ocksÄ ett av budskapen pÄ hans tröja nÀr han stormade planen under matchen mellan Portugal och Uruguay i VM i Qatar tillsammans med "respekt för iranska kvinnor". Han bar ocksÄ pÄ en regnbÄgsflagga.

Den portugisiske mittfĂ€ltaren RĂșben Neves uttryckte efter matchen sitt stöd för protesten.

– Vi hoppas att inget hĂ€nder killen, för vi förstĂ„r hans budskap och jag tror att vĂ€rlden ocksĂ„ förstod det.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!