"Inte jätteenkelt för klubbarna att syna korten"

Den nya Fifa-licensen ses av fotbollen som ett verktyg för att stoppa inflytandet från gängkriminella i agentbranschen. Samtidigt är det inte lätt för föreningarna att veta vilka skumma aktörer som finns i bakgrunden.
–Det är inte jätteenkelt för klubbarna att syna korten, säger Svante Samuelsson, sportchef i Sef.

Polisens rapport om gängkriminellas koppling till agentverksamheten förvånar inte Svenska fotbollförbundet eller herrelitklubbarnas intresseorganisation Sef (Svensk elitfotboll). Arkivbild.

Polisens rapport om gängkriminellas koppling till agentverksamheten förvånar inte Svenska fotbollförbundet eller herrelitklubbarnas intresseorganisation Sef (Svensk elitfotboll). Arkivbild.

Foto: Per Danielsson/TT

Fotboll2023-09-25 16:53

Varken Svenska fotbollförbundet eller Svensk elitfotboll (Sef) blev överraskade av polisens rapport om gängkriminellas koppling till agentverksamheten.

Skillnaden är att problematiken inte presenterats i en underrättelserapport på det här viset tidigare, framhåller Johan Claesson, som är ansvarig för integritetsfrågor på fotbollsförbundet.

– Vi ser det som väldigt allvarligt och beklagligt på alla sätt och vis att organiserad brottslighet finns så nära kopplad till fotbollen, säger Johan Claesson.

"Finns en problematik"

Polisen uppger att det finns vissa fall där oseriösa aktörer utan en agentlicens "de facto äger ett antal spelare".

– Jag skulle inte använda ordet äger, men det finns en problematik med att personer med kriminell bakgrund skaffar sig en position där framför allt unga spelare i storstadsområdena hamnar i en beroendeställning, säger Svante Samuelsson, sportchef i Sef, som är herrelitklubbarnas intresseorganisation.

Enligt polisen är det lätt för oseriösa aktörer att kringgå regelverket att en agent måste vara registrerad hos förbundet. Myndigheten uppger att det finns fall där det först i slutskedet av förhandlingar – vid kontraktsskrivningen – är en licensierad agent involverad.

– Men någonstans finns det ändå en licensierad agent inblandad. Det är inte jätteenkelt för klubbarna att kunna syna korten längre bak när man har en känsla av att något inte stämmer, säger Svante Samuelsson.

Tror på förbättring

Polisen tror inte att den nya Fifa-licensen – som träder i kraft den 1 oktober – kommer att påverka de kriminella personerna från att vara en del av affärerna, men både Samuelsson och Claesson tror att det internationella regelverket kommer att hjälpa till.

– Jag tror att det absolut kommer kunna bidra till att göra situationen bättre åtminstone, säger Johan Claesson.

– Färre kommer att klara sina agentlicenser, vi tror att de som är ambitiösa och har ärliga ambitioner blir kvar. Där får vi ju se lite vilka möjligheter det kommer att finnas för att stänga till vägarna för de som inte är seriösa, säger Svante Samuelsson.

Betalningar via Fifa?

I framtiden kan det även bli så att alla transaktioner i en spelarförsäljning måste gå via en form av Fifa-bank.

– Så man ska kunna följa flöden av betalningar, men det bygger ju på att alla betalningar går den vägen, säger Samuelsson.

Information till föreningar, spelare och familjer är viktigast för att förebygga problematiken.

– Vi försöker nå fram till spelarna att de ska vara väldigt noggranna i sitt val av representanter, säger Svante Samuelsson, sportchef i Svensk elitfotboll (Sef).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!