Inter till final – slog rivalen igen

För första gången på 13 år får Inter spela Champions League-final. I returmötet mot ärkerivalen AC Milan på Giuseppe Meazza blev det seger med 1–0. Lautaro Martínez blev stor matchhjälte med matchens enda mål.

Lautaro Martínez firar målet framför Inters kurva.

Fotboll2023-05-16 22:54

För att Milan skulle ha en finalchans krävdes det ett tidigt mål. Nästan behövde Stefano Piolis lag kopiera Inters matchplan från förra veckan då man gjorde två mål på de elva inledande minuterna.

Men det är svårt att bryta ned ett lag som Inter – även om man har ett par skickliga spelare i Rafael Leão och Brahim Diaz. Den sistnämnde hade ett gyllene läge att spräcka nollan men avslutet rakt i famnen på målvakten André Onana.

Milans hopplösa läge – underläge med 0–2 från det första mötet – förvärrades när spelarna slarvade med passningsspelet samtidigt som Inter fick upp farten med ett par chanser att ta ledningen, men den första halvleken slutade 0–0.

I den andra halvleken var det nära Inter-ledning flera gånger om – och till slut kom det förlösande ledningsmålet som också avgjorde dubbelmötet. I den 74:e minuten fick Lautaro Martínez bollen i straffområdet. Argentinaren vände sig om och pangade dit 1–0 och då var saken klar.

Inter kommer att spela Champions League-final den 10 juni i Istanbul – för första gången sedan 2010. Väl där väntar antingen Real Madrid eller Manchester City. Lagen, som spelade 1–1 för en vecka sedan, möts på onsdag i Manchester.

För AC Milan handlar resten av säsongen om att rädda en Champions League-plats till nästa säsong. Milan parkerar på en femteplats, fyra poäng efter fyran Lazio med tre matcher kvar att spela.