Irans VM-spelare var tysta under nationalsången

Irans VM-spelare var tysta under nationalsången inför premiären i fotbolls-VM mot England. Sannolikt en gest för att visa stöd för demonstranterna hemma i Iran.

Irans landslag.

Irans landslag.

Foto: Frank Augstein/AP/TT

Fotboll2022-11-21 14:14

Inför VM-premiären sade Irans lagkaptenen Alireza Jahanbakhsh att laget gemensamt skulle bestämma om de skulle sjunga med eller vara tysta under nationalsången.

Spelarna valde att inte sjunga, troligen en gest för att visa stöd för demonstranterna i hemlandet.

Stora protester har under hösten skakat Iran sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i mitten av september, efter att ha gripits av landets moralpolis för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på ett korrekt vis.

Sedan dess har hundratals människor dödats och tusentals gripits i regimens brutala nedslag mot demonstranterna.

Malmöfödde VM-spelaren Saman Ghoddos – som sent 2017 valde att representera Irans landslag – har inför mästerskapet i Qatar kommenterat situationen i Iran.

– Något måste förändras, det har har redan gått för långt. Alla vill se en förändring. En förändring som är väldigt enkel. Det människorna vill ha är egentligen inget speciellt. Det är bara frihet. Jag säger inte att de ska slåss för det, för våld är inte den bästa vägen att gå, har han sagt till The Independent.

Irans anfallsstjärna Sardar Azmoun uttalade sig tidigare i höstas om situationen i hemlandet:

"Se vad ni gör mot vårt folk. Skäms! Ni dödar utan att tveka. Länge leve iranska kvinnor", skrev han på Instagram.

Den iranske fotbollslegendaren Ali Daei har vägrat att åka till VM då han i stället vill vara kvar i sitt hemland för att visa sitt stöd för demonstranterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!