Iranska kvinnor stoppade från VM-kval

Iran har återigen stoppat kvinnor från att se VM-kvalfotboll från åskådarplats. Hundratals kvinnor nekades tillträde, trots att de hade biljett, till Irans VM-kvalmatch mot Libanon, enligt den iranska nyhetsbyrån ISNA.

Kvinnliga iranska fotbollssupportrar på läktarplats under en VM-kvalmatch i januari i år. Nu har kvinnor återigen stoppats från att gå på fotboll i Iran. Arkivbild.

Kvinnliga iranska fotbollssupportrar på läktarplats under en VM-kvalmatch i januari i år. Nu har kvinnor återigen stoppats från att gå på fotboll i Iran. Arkivbild.

Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Fotboll2022-03-30 14:56

Tisdagskvällens herrmatch spelades i Mashhad i nordöstra Iran. Totalt hade 12 500 biljetter sålts till matchen, varav runt 2 000 till kvinnor.

Men många kvinnor stoppades, enligt iranska medier, från att ta sig in på Rezastadion.

– Jag ber om ursäkt för att många inte fick tillträde till stadion, säger stadens borgmästare Mohsen Davari till den statliga tv-stationen IRIB.

Irans president Ebrahim Raisi beordrade på onsdagen inrikesministern att utreda saken.

I januari fick kvinnor för första gången på nästan tre år tillåtelse att se fotboll från läktarplats när Iran mötte Irak i VM-kvalet.

Iran har haft ett generellt förbud mot kvinnliga åskådare på fotboll och andra sportevenemang sedan den islamiska revolutionen 1979. Att förbudet lyftes kom sedan Internationella fotbollsförbundet Fifa i september 2019 hotat nationen med sanktioner.

Då hade en kvinnlig supporter, Sahar Khodayari, bränt sig själv till döds i fruktan över att hamna i fängelse sedan hon försökt ta sig in på en fotbollsmatch förklädd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!