Irlands förbundskapten: "Skojar du med mig?"

Irland tappade segern i slutminuterna. Men en poäng på Gamla Ullevi gav ändå skäl till jubel. Särskilt då det var Sveriges första poängförlust i en kvalmatch på hemmaplan på tolv år. –Skojar du med mig? Det gör mig bara ännu mer stolt, säger förbundskaptenen Vera Pauw.

Irlands förbundskapten Vera Pauw. Arkivbild

Fotboll2022-04-12 21:13

Det höll på att bli en sensationell irländsk trepoängare i Göteborg. Men Katie McCabes 1–0-mål från första halvlek höll bara nästan hela vägen.

Kosovare Asllani satte 1–1 med drygt tio minuter kvar att spela, och säkrade på så sätt gruppsegern för Sverige och därigenom en plats i fotbolls-VM nästa år.

Irland hade naturligtvis gärna vunnit matchen. Men 1–1 borta mot världstvåan var ändå ett av de bästa resultaten för ett irländsk damlandslag någonsin.

Det märktes efter slutsignalen när förbundskaptenen Vera Pauw skrek ut sitt jubel.

– Vi måste känna själva att vi är på rätt spår och att vi växer. Vi vet var vi står och är väldigt realistiska, men vi vet att det är det här vi kan göra. Sättet som vi utför det på, beslutsamheten och disciplinen, det är helt fenomenalt, säger Vera Pauw.

– Om vi hade några av de svenska spelarna i laget skulle vi vara ännu längre fram. Men vi är väldigt, väldigt stolta.

Världens stoltaste

Sverige har aldrig förlorat en kvalmatch på Gamla Ullevi. Över huvud taget har det bara blivit en förlust på hemmaplan i kvalsammanhang, i EM-kvalet mot Danmark i Borås 1992.

När Vera Pauw får veta att Sverige över huvud taget inte tappat poäng på hemmaplan sedan 0–0-matchen mot Tjeckien i VM-kvalet 2010 tror hon knappt sina öron.

– Skojar du med mig? Det gör mig bara ännu mer stolt.

– Jag är världens stoltaste förbundskapten just nu. I kväll har vi på nytt visat att inget lag vinner enkelt mot oss. Vi är beredda att ge allting för vårt land. Nu hoppas jag att vi ska ta nästa steg också, för om det är något lag som förtjänar det så är det detta laget.

"Förtjänade kvitteringen"

Arsenalstjärnan Katie McCabe är känd för sin vinnarskalle. Men till och med hon var glad över den oväntade poängen mot Sverige.

– Tio minuter till och vi hade kunnat ta tre poäng. Men okej, Sverige var obevekligt och vi fick också några världsklassräddningar från vår målvakt. De förtjänade faktiskt kvitteringen, för de var på oss hela matchen. Vårt mål var att inte förlora mot ett lag som är rankat tvåa i världen, säger McCabe.

– Vi försöker att täppa till glappet, men det är svårt för de har ju världsklasspelare på varje position. Men vi är på gång och jobbar hårt bakom kulisserna.