Isak om spekulationerna: "Man blir smickrad"

Arsenal, Chelsea eller kanske Barcelona? Alexander Isaks framfart i La Liga har satt i gĂ„ng en karusell av transferrykten – som snurrar Ă€nnu snabbare efter EM-succĂ©n. –Man fĂ„r ta det med en nypa salt, sĂ€ger anfallsstjĂ€rnan.

Alexander Isak under EM-matchen mot Slovakien.

Alexander Isak under EM-matchen mot Slovakien.

Foto: Anatoly Maltsev/AP/TT

Fotboll2021-06-22 06:00

Fotbolls-EM Àr ett gigantiskt skyltfönster för spelarna. Men för Alexander Isaks del har transferryktena varit i gÄng lÄngt tidigare Àn sÄ.

Svenskens framgÄngar i Real Sociedad sÀgs bland annat ha gjort att flera stora Premier League-klubbar fÄtt upp ögonen för honom.

I spekulationerna nÀmns han ibland som ett lite billigare alternativ till norska DortmundstjÀrnan Erling Haaland, som mÄnga klubbar vill ha men desto fÀrre har rÄd med.

SjÀlv tar den svenske landslagsanfallaren ryktena och medierapporteringen med viss ro.

– Det Ă€r klart, man blir lite smickrad ibland. Det Ă€r positivt, det Ă€r oftast ett kvitto pĂ„ att man gjort nĂ„got bra, sĂ€ger Alexander Isak.

– Men ett intresse frĂ„n en klubb behöver inte alltid betyda sĂ„ jĂ€ttemycket. Det kan vara mĂ„nga klubbar som Ă€r intresserade utan att det hĂ€nder sĂ„ mycket. Man fĂ„r ta det med en nypa salt och fortsĂ€tta göra det som man Ă€r bra pĂ„.

"Alla tittar"

Alexander Isak Àr Ànnu mÄllös under fotbolls-EM, men har ÀndÄ fÄtt mycket uppmÀrksamhet för sina insatser, bland annat en sekvens i fredags dÀr han dribblade bort halva det slovakiska laget.

MÀsterskapet Àr ett bra skyltfönster, som sagt.

– Det blir en annan typ av scen Ă€n dĂ€r du spelar i klubblaget, sĂ€ger han.

– I de hĂ€r matcherna Ă€r det bara en match som spelas i hela Europa, som alla tittar pĂ„. SĂ„ gör du nĂ„got bra kommer det att synas mer. Det Ă€r klart att det Ă€r positivt.

"Inte första gÄngen"

Enligt sajten Transfermarkt lÄg svenskens marknadsvÀrde redan före EM pÄ 40 miljoner euro. Hur EM-inledningen har pÄverkat Àr oklart.

– Ni fĂ„r ringa dem och frĂ„ga, skĂ€mtar Isak.

Klart Àr dock att den som vill köpa loss svensken frÄn hans kontrakt, som just nu löper till sommaren 2024, kommer att fÄ öppna plÄnboken rejÀlt.

Real Sociedad vill gÀrna behÄlla svensken, men ska enligt spanska medieuppgifter samtidigt ha löst ut en Äterköpsklausul som Dortmund tidigare haft. Det gör att prislappen nu rapporteras ligga pÄ uppemot 70 miljoner euro.

Det Àr belopp som ingen annan svensk fotbollsspelare Àn Zlatan Ibrahimovic ens har varit i nÀrheten av.

Att spekulationerna Àr i full gÄng under mÀsterskapet stör inte, tycker Alexander Isak.

– Det Ă€r inget som pĂ„verkar pĂ„ nĂ„got negativt sĂ€tt. Det Ă€r inte första gĂ„ngen i min karriĂ€r som det skrivits om andra klubbar Ă€n den jag spelar i. Det var inte nĂ„got problem tidigare och Ă€r det inte nu heller, sĂ€ger han.

Högst upp pÄ önskelistan just nu stÄr i stÀllet en svensk seger mot Polen pÄ onsdagen. Och snÀppet nedanför kanske Àntligen ett mÄl för honom sjÀlv ocksÄ.

– Som anfallare vill du alltid göra mĂ„l, sĂ„ att du hjĂ€lper laget pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt. SĂ„ absolut, det vill jag göra, sĂ€ger Alexander Isak.

– Man vill ju att dribblingarna och chanserna leder till ett mĂ„l, antingen en assist eller att man gör mĂ„l sjĂ€lv. Men om laget vinner och vi gör det bra som lag kan jag leva utan det.

Fakta: Alexander Isak

Född: 21 september 1999 i Solna.

Klubb: Real Sociedad.

Tidigare klubbar: AIK, Borussia Dortmund, Willem II (lÄn).

Moderklubb: AIK.

Landslagsdebut: Mot Elfenbenskusten 2017.

Aktuell: Med 17 ligamÄl den gÄngna sÀsongen etablerade han sig som en av spanska ligans frÀmsta anfallare och avslutare. Har flera storklubbars ögon pÄ sig, men sitter pÄ ett kontrakt till den 30 juni 2024.


Fakta: Dyraste svenska fotbollsövergÄngarna

1) Zlatan Ibrahimovic, frÄn Inter till Barcelona 2009, 69,5 miljoner euro.

2) Victor Nilsson Lindelöf, Benfica–Manchester United 2017, 35 miljoner euro.

2) Dejan Kulusevski, Atalanta–Juventus, 2020, 35 miljoner euro.

4) Ibrahimovic, Juventus–Inter 2006, 24,8 miljoner euro.

5) Ibrahimovic, Inter–Milan 2011 (efter att ha varit utlĂ„nad), 24 miljoner euro.

KĂ€lla: Transfermarkt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!