+ Fotbollsklubbar
Newcastle är den senaste i raden av fotbollsklubbar som de senaste 20 åren köpts upp av stenrika aktörer med tvivelaktigt rykte.
Sedan den ryske oligarken Roman Abramovitj köpt Chelsea 2003 följde Manchester City, som 2008 köptes av en investeringsfond kontrollerad av Förenade Arabemiratens kungafamilj. Franska storklubben PG, ägs i sin tur sedan 2011 av Qatars statliga investeringsfond QIA.
Med hjälp av ägarnas miljarder har historiskt sett relativt mediokra klubbar på kort tid förvandlats till europeiska storheter. Det återstår att se vad Newcastle, vars saudiska ägare har de djupaste fickorna av alla, kan åstadkomma med Premier League-klubben.
+ Fotbolls-VM och OS
Det är inte bara långsiktigt ägande som lockar autokratiska stater att pumpa in pengar i sport för att skifta fokus från totalitära tendenser och brott mot mänskliga rättigheter.
Redan 1936 använde nazisterna OS i Berlin som en plattform för att saluföra den ariska rasens påstådda överlägsenhet, samtidigt som judehatet tillfälligt tonades ned.
Även 2000-talet har bjudit på en rad exempel på auktoritära och totalitära staters bländverk.
Kina arrangerade sommar-OS 2008 och stod så sent som i februari i år värd för vinterspelen. Landet har gjort sig ökänt för sina övergrepp mot de muslimska uigurerna i Xinjiang, där minst en miljon människor uppges hållas inspärrade i läger.
Ryssland stod värd för vinter-OS i Sotji 2014 och fotbolls-VM 2018. När president Vladimir Putin öppningstalade för världsmästerskapen välkomnade han åskådarna till ett "öppet, gästvänligt och vänskapligt sinnat Ryssland".
Näst ut på världsscenen är Qatar, där fotbolls-VM invigs i november.
Mästerskapet har föregåtts av en rad kontroverser. Däribland rapporter om slavliknande arbetsförhållanden och dödsfall bland landets miljontals gästarbetare, mutskandaler och synen på homosexualitet – ett brott som kan straffa med upp till sju års fängelse.
+ Golf
Grannlandet Saudiarabien – med en lång historia av förtryck mot kvinnor och hbtq-personer, fängslande av oliktänkande och offentliga halshuggningar – finansierar den nystartade och hårt kritiserade LIV-touren.
Världsspelare som Phil Mickelson, Dustin Johnson och svenske Henrik Stenson har anslutit sig till touren, vars prispengar är de högsta som någonsin betalats ut i golfsammanhang.
Stenson fråntogs kaptensrollen i Europas Ryder Cup-lag till följd av beslutet.
Gulfstaten har även ett finger med i spelet kring damernas Europatour, vars titelsponsor är det statliga oljebolaget Saudi Aramco.
Svenska Anna Nordqvist har under året varit ambassadör för oljebolagets tävlingar på touren.
+ Boxning
Även boxning hör till de sporter där saudierna de senaste åren lagt ner stora pengar. 2019 års största tungviktsmatch, returmötet mellan britten Anthony Joshua och mexikanen Andy Ruiz, avgjordes i huvudstaden Riyadh.
Så sent som i helgen mötte samme Joshua ukrainaren Oleksandr Usyk i en titelmatch i saudiska Jidda.
I Saudiarabiens "Vision 2030", en omfattande strategi som syftar till att förändra omvärldens syn på landet, ingår planer på att anordna fotbolls-VM och OS.
De senaste åren har landet dessutom öst in pengar i sporter som som tennis, snooker, ridsport och motorsport – och satsningen ger resultat.