Island missade straff i krysset mot Belgien

Island försökte och försökte med en bländande Sveindis Jonsdottir men det var helt enkelt inte isländskornas dag. Belgien vaknade efter ett kvitteringsmål i den andra halvleken och jämnade ut en böljande andra halvlek i en match som slutade 1–1.

Sveindis Jonsdottirs Island fick nöja sig med 1-1 mot Belgien.

Fotboll2022-07-10 20:01

Fotbolls-EM:s grupp D är den sista att sparka i gång på Manchester Academy Stadium. Den startade med ett kryss mellan Belgien och Island, två länder som hade varit glada för tre poäng i en annars tuff grupp med Italien och Frankrike.

Efter cirka en halvtimmes spel skulle Island slå en hörna men Sveindis Jonsdottir blev stoppad av svenska domaren Tess Olofsson. VAR hade nämligen hittat en straffsituation som hon skulle kolla på. Reprisbilderna visade mycket riktigt att Jonsdottirs skott tagit på Davina Philtjens arm och straffen var ett faktum.

Maradonalikt

Berglind Thorvaldsdottir stegade fram och sköt ett skott längs med marken, men Nicky Evrard vägrade se sig lurad och räddade straffen till Thorvaldsdottirs förtret.

Precis vid starten av andra halvlek fick Jonsdottir bollen en bra bit in på egen planhalva och valde att köra enmanscirkus. Ingen hängde med henne när hon sprang förbi först en, två, tre och fyra spelare. Ervard gjorde en fin parad då tankarna gick mot Diego Maradonas soloräd mot England 1986.

Bara två minuter senare kom det så förlösande och välförtjänta målet för Island. Karolina Vilhjalmsdottir vände och vred på kanten innan hon skickade in ett inlägg som straffsumparen Berglind Thorvaldsdottir nådde högst på.

Dramatisk avslutning

Belgien skulle dock inte ge sig och fick med sig en straff från Tess Olofsson när Gunhildur Jonsdottir klumpigt tacklade ner Elena Dhont.

Readingspelaren Justine Vanhaevermaet var säkerheten själv från elva meter när hon skickade Sandra Sigurdardottir åt fel håll för slutresultatet 1–1.

Slutet blev dramatiskt när en boll studsade upp på belgisk arm men då den också studsade via en belgisk försvarare valde Olofsson att fria. Situationen efter var också en straffsituation, då åt Belgiens håll, men linjedomaren visade klart för offside.