Island obesegrat i EM – åkte ut ändå

Det blir ingen EM-kvartsfinal för Island efter 1–1 mot Frankrike. I stället hamnar man på tredje plats i grupp D trots att laget var obesegrat i turneringen. –Jag är stolt över mitt lag, säger Islands förbundskapten Thorsteinn Halldórsson.

Det blir ingen kvartsfinal för Island trots 1–1 mot Frankrike.

Fotboll2022-07-18 23:10

Island hade fördel i egenskap av grupptvåa efter två oavgjorda matcher inför den dramatiska upplösningen i grupp D. Med två poäng var man en poäng före Italien och Belgien som samtidigt i Manchester spelade om en kvartsfinalplats.

Men för motståndet stod storfavoriten Frankrike och för Island började kvällsdramat i Rotherham på sämsta sätt.

Mål direkt

Matchen hann knappt börja innan Melvine Malard klackskarvade bollen till Clara Mateo varpå Malard direkt rusade mot straffområdet. Hon fick tillbaka bollen och pricksköt säkert in 1–0 – efter endast 44 sekunder.

Tio minuter senare hade Island en nick i ribban genom Sveindís Jane Jónsdóttir.

Island hade även ett jätteläge i samband med en hörna i slutet av första halvlek när franska målvakten Pauline Peyraud-Magnin missade utboxningen på en hörna, men det isländska avslutet tog sig aldrig på mål.

I andra halvlek fortsatte lagen att skapa sina chanser. Frankrike hade till och med en boll i mål i 68:e minuten, men efter VAR-granskning dömdes det bort för offside.

Frankrike hade återigen en boll i nät, denna gång i 89:e minuten, men även denna gång dömdes det bort efter VAR-granskning. Denna gång på grund av hands.

I matchens absoluta slutskede fick Island en straff efter en lång VAR-granskning som Dagný Brynjarsdóttir distinkt förvaltade i nät.

Men målet hjälpte föga.

1–1-målet var det sista som hände och Island är utslaget.

Belgien vann samtidigt med 1–0 mot Italien och är därmed vidare som grupptvåa på fyra poäng medan Island blev trea med tre insamlade poäng.

Mobilen i fickan

Islands förbundskapten Thorsteinn Halldórsson var medveten om hur det gick mellan Belgien och Italien och instruerade därefter.

– Jag var medveten. Jag hade telefonen i fickan och visste vad som pågick. Jag visste att vi behövde göra två mål för att gå vidare till nästa runda, säger han.

På presskonferensen efteråt hyllade Halldórsson sitt lag som gick obesegrat genom turneringen med tre oavgjorda matcher. Han hyllade även publiken som i Rotherham lät högt på läktarplats, och efter matchen gjorde laget och de isländska supportrarna med att göra "vulkanen" tillsammans.

– Vi förlorade inte i den här turneringen och jag är stolt över mitt lag och stolt över supportrarna, säger han.