I sommar anordnas fotbolls-EM för damer för första gången på fem år. Senast, i Nederländerna 2017, tog samtliga matcharenor över 10 000 åskådare. I England används i år en arena som tar in 7 000 åskådare, Manchester Citys damlags hemmaplan där storklubbens manliga akademilag också spelar.
Isländska landslagsmittfältaren Sara Björk Gunnarsdóttir, vars lag ska spela två gruppspelsmatcher i Manchester och en på New York-stadion i Rotherham (kapacitet för drygt 12 000 åskådare), gillar inte det.
"Är chockerande"
– Jag är besviken över arenorna som vi har fått. Det är chockerande – vi spelar en turnering i England med flera stora arenor och vi får spela på en träningsanläggning som tar runt 5 000 åskådare. Det är bara pinsamt och det är inte den respekten som vi förtjänar. De har inte förberett sig på att vi kan sälja mer än 4 000, det är respektlöst mot damfotbollen, säger den tidigare Rosengårdsspelaren, numera i Lyon, i TV4:s Fotbollskanalens podcast Their Pitch.
Sveriges lagkapten Caroline Seger håller med sin tidigare lagkamrat. Hon anser att bollen ligger hos Europeiska fotbollsförbundet Uefa som arrangerar mästerskapet och skickar en hård passning.
"En lärdom"
– Ska vi nu satsa fullt ut mot ett mästerskap och ge damfotbollen det utrymme som behövs – och där det faktiskt visat sig att biljetter säljer slut ganska snabbt, då måste vi också få de arenorna. Det är våra kära vänner från Uefa som har det jobbet, och de får tänka om och göra rätt. Men det får bli en lärdom för dem, säger Seger till Fotbollskanalen.
EM 2017:s 31 matcher sågs av totalt drygt 240 000 åskådare, enligt Europeiska fotbollsförbundet Uefa, vilket gav ett publiksnitt på 7 741 åskådare per match.