Italien till EM-final efter straffrysare

Italiens gulddrömmar lever. Gianluigi Donnarummas rĂ€ddning pĂ„ Alvaro Moratas straff och Jorginhos kyla blev avgörande i straffrysaren, 5–3, mot Spanien. Nu vĂ€ntar EM-final pĂ„ Wembley pĂ„ söndag.

Italien fÄr spela EM-final.

Fotboll2021-07-06 22:55

Efter nĂ„gra tunga mĂ€sterskapsĂ„r för italiensk landslagsfotboll började EM-sommaren med rivstarten i premiĂ€ren i Rom, 3–0 mot Turkiet. Sedan dess har man inte saktat ner.

Obesegrade i gruppen, slutspelssegrar mot Österrike och Belgien och nu en dramatisk straffseger i semifinalen mot Spanien gör att Italien spelar EM-final för första gĂ„ngen pĂ„ nio Ă„r.

Gianluigi Donnarumma rÀddade spanjorernas fjÀrde straff, slagen av Spaniens kvitteringsskytt Alvaro Morata, och Jorginho avgjorde dramat pÄ Wembley i London.

Nu vÀntar Danmark eller England i finalen i London pÄ söndag.

– Vi Ă€r vĂ€ldigt glada. Jag mĂ„ste tacka spelarna som frĂ„n dag ett försökt att skapa nĂ„got fantastiskt. Men vi har inte gjort allt Ă€n, det Ă€r fortfarande ett steg kvar, sĂ€ger Italiens förbundskapten Roberto Mancini pĂ„ presskonferensen efterĂ„t.

NÀra Ät bÄda hÄll

Spanien stod sin vana trogen för det mesta av bollinnehavet och borde kanske ha tagit ledningen efter drygt 25 minuters spel. Dani Olmo, som var tillbaka i startelvan, sköt ett skott som tĂ€cktes. 23-Ă„ringen fick dĂ€remot direkt tillbaka bollen och slog till – men Italiens mĂ„lvakt Gianluigi Donnarumma var snabbt nere och rĂ€ddade.

Italien fick i sin tur ett gyllene lĂ€ge bara minuten före pausvila, och det var den tidigare i turneringen sĂ„ framgĂ„ngsrika vĂ€nsterkanten som höll sig framme – trots skadade Leonardo Spinazzolas frĂ„nvaro.

Lorenzo Insigne fick en fin boll av Leonardo Bonucci, tog sig in i straffomrĂ„det och serverade Spinazzolas ersĂ€ttare pĂ„ vĂ€nsterbacken, Emerson, som kom löpande – men trĂ€ffade ribban.

Andra halvlek började inte helt olikt den första. Det var nÄgon Spanien-chans hÀr, och en Italien-chans dÀr. Men sÄ kom en italiensk kontring i 60:e minuten.

Donnarumma fÄngade upp bollen och rullade snabbt igÄng ett anfall. TvÄ snabba passningar senare var Italien och en djupledslöpande Ciro Immobile i höjd med straffomrÄdeslinjen varpÄ Aymeric Laporte bröt med en glidtackling. Men i stÀllet för att bollen hamnade i spansk sÀkerhet letade den sig till Federico Chiesa som vÀnde upp och skruvade in bollen i bortre hörnet.

Kvittering och syndabock

Spaniens förbundskapten Luis Enrique behövde göra nÄgot. Klockan tickade och hans landslag var en dryg halvtimme frÄn att ha spelat fÀrdigt i EM.

Strax efter Italiens ledningsmÄl bytte han in den kritiserade anfallaren Alvaro Morata, som för första gÄngen i turneringen fÄtt inleda pÄ bÀnken.

Med tio minuter kvar av full tid fick Morata bollen halvvÀgs in pÄ offensiv planhalva. Kraftfullt tog han sig framÄt, vÀggspelade sig fri med Dani Olmo och placerade in kvitteringen.

1–1 blev ocksĂ„ resultatet efter full tid och matchen gick till förlĂ€ngning dĂ€r tvĂ„ lag med trötta spelare skulle göra upp – och matchen gick till straffar.

I en strafflĂ€ggning finns det syndabockar och hjĂ€ltar – och sĂ„ Ă€ven denna gĂ„ng.

För Spaniens del blev Alvaro Morata syndabocken med en svag straff. I samma veva klÀdde sig Donnarumma sig i den italienska hjÀlterollen med sin rÀddning, en hjÀlteroll som han senare fick dela med Jorginho som kyligt avgjorde EM-semifinalens strafflÀggning.

– Det gĂ„r inte att förklara med ord. Spanien var verkligen bra i dag och har stjĂ€rnor pĂ„ alla positioner. Det var en riktigt tuff match men vi Ă€r i final. Nu ska vi tillbaka hit den 11 juli, sĂ€ger Italiens mĂ„lskytt i andra halvlek, Federico Chiesa, till Uefa.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!