Sorg i Italien – VM-skyttekungen Schillaci död

Italiensk fotboll har sorg. Anfallslegendaren Salvatore Schillaci har avlidit efter att har varit sjuk i tjocktarmscancer. Han är internationellt mest ihågkommen för VM-sommaren 1990 på hemmaplan, då han vann turneringens skytteliga.

Salvatore Schillaci, till vänster, är död. Arkivbild.

Salvatore Schillaci, till vänster, är död. Arkivbild.

Foto: Diether Endlicher/AP/TT

Fotboll2024-09-18 14:07

Schillaci blev 59 år gammal och hans död uppmärksammas stort i Italien.

"Ciao Totò" skriver Juventus på klubbens X-konto och publicerar en bild på anfallaren som gjorde 26 mål på 90 matcher för klubben åren 1989-1992.

Sicilianaren Schillaci, född i Palermo där han också dog, inledde sin karriär i Messina innan han värvades till Juventus, storklubben från Turin. Där hade han sina främsta år och största framgångar som spelare.

Sommaren 1990 tog han VM-brons med landslaget, vann skytteligan på sex mål och valdes till turneringens främste spelare och fick ta emot Guldskon.

Tumör gick inte att bota

Schillaci, då 25, förlorade några år senare sin plats i Juventus till jämnårige Gianluca Vialli.

Nu är båda borta. Vialli drabbades av bukspottkörtelcancer och avled i januari 2023.

Schillaci behandlades i flera år för en tumör som inte gick att bota.

Som spelare var han en hårdför anfallare med ett utpräglat målsinne. Han var inte påtänkt som startspelare i VM 1990, men kom in som avbytare i premiären mot Österrike och avgjorde matchen.

Effektiv anfallsduo

Tillsammans med Roberto Baggio bildade Schillaci en effektiv anfallsduo.

"Mannen med de stora ögonen, en oförglömlig symbol för de magiska nätterna i Italien 1990. Ett märklig relation föddes med Baggio. Den ena är vild och uttrycksfull, den andra är introvert och eftertänksam", skriver tidningen La Stampa, enligt Aftonbladet.

Efter Juventus spelade Salvatore Schillaci för Inter, men då var hans stjärna i dalande, mest beroende på upprepade skadeproblem. Han avslutade karriären i Jubilo Iwata i japanska ligan 1994–1997.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!