"Jag behöver ha mer speltid"

Fatawu Safiu kom till Vimmerby med drömmen om ett proffskontrakt. Men den 19-årige ghananen har fått spendera mycket tid på bänken. - Det har varit en tuff tid, säger han i en intervju med vår tidning.

Vimmerby IF:s Fatawu Safiu har haft en svår första tid i Vimmerby IF. Offensive mittfältaren vill ha mer speltid i höst, men öppnar också för ett klubbyte. Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby IF:s Fatawu Safiu har haft en svår första tid i Vimmerby IF. Offensive mittfältaren vill ha mer speltid i höst, men öppnar också för ett klubbyte. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Fotboll2013-07-05 22:39


Fatawu Safiu är förmodligen Vimmerby IF:s mest spektakulära nyförvärv någonsin. Men den första halvan av säsongen har inte blivit vad vare sig VIF eller "Fatou" tänkte sig.
VIF har inte hittat någon lämplig roll åt Safius spetsegenskaper - och "Fatou" har bara fått starta fem av tolv matcher.
- Vi springer mycket och och kör långa bollar. Jag vill ha mer boll på fötterna. Jag är bra på att dribbla, passa och skjuta och då måste jag ha bollen. I början var det svårt att komma in i Vimmerbys spelsätt, men nu går det lättare. De andra vet vem jag är nu och vet vad jag kan göra med bollen.

"Ger inte upp"
I inledningen av serien hade Safiu problem med en tå och var även avstängd en match. Det är i slutet av vårsäsongen som den begränsade speltiden varit anmärkningsvärd - särskilt eftersom Safiu gjort flera vassa inhopp som lyft laget.
- När jag har kommit in på slutet har matcherna svängt och vi har tagit över. Lasse (Gustavsson, VIF:s tränare) vill att jag ska komma in och förändra matchbilden, säger "Fatou" och fortsätter:
- Jag tycker att jag borde ha fått spela mer. Det tycker supportrarna också. Även många motståndare kommer fram och undrar varför jag inte spelar från start, men "Lasse" är coach och det är han som bestämmer. Jag litar på att han vet vad han gör. Jag ger inte upp och vet att jag bara kan jobba hårdare.
- Motalas coach ringde mig efter den senaste matchen och sa att han blev orolig när jag kom in. De kunde inte hantera mig och jag kände mig farlig så fort jag hade bollen.

"Måste lära mig saker"
Safiu, som har meriter från Ghanas U21-landslag, testade lyckan i Vimmerby IF i hopp om att få ett kontrakt med en svensk toppklubb.
- Problemet nu är att jag inte får spela. Om andra tränare ser att jag sitter på bänken tror de inte att jag är bra. Jag vill spela varje match, som alla andra spelare. Till och med Messi startar varje match. Jag måste spela, men det avgörs på träningsplanen.
Är du besviken?
- Nej, och jag vet att jag måste lära mig saker. Det är första gången jag är i Europa och jag är ung, det är tufft för mig. Om jag jobbar hårt kommer jag att nå målet. Jag vill spela i Superettan eller Allsvenskan. Först då kan jag säga att jag lyckats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!