"Jag har blivit mordhotad flera gånger"

I går rapporterade vi om att en domare blivit hotad i samband med en lokal fotbollsmatch. Enligt Vimmerby Fotbollsdomarklubb har problemet med trakasserier mot domare eskalerat de senaste åren. ”Det är därför många slutar”, säger en domare vi har talat med.

En domare vi har talat med vittnar om att det är vanligt med hot och trakasserier i samband med fotbollsmatcher. Personen på bilden är inte densamma som domaren i texten.

En domare vi har talat med vittnar om att det är vanligt med hot och trakasserier i samband med fotbollsmatcher. Personen på bilden är inte densamma som domaren i texten.

Foto: JÖRGEN JARNBERGER

Fotboll2019-05-22 07:00

Mikael Fransson är matchtillsättare i Vimmerby Fotbollsdomarklubb. Han säger att problemet har funnits i många år, men att det började gå åt rätt håll i början av den här säsongen.

– Skulle du ha frågat mig innan helgen så hade jag sagt att det har varit bättre i år, jämfört med tidigare, säger han.

Men i helgen som gick inträffade flera incidenter i samband med matcher. Bland annat i Vena, där en domare blev hotad av en spelare.

Vi har pratat med ytterligare en domare från vårt område, som vill vara anonym. Även han blev utsatt för trakasserier vid en match den gångna helgen. Och det var inte första gången.

– Hot har jag fått ta emot väldigt gånger. Jag har blivit mordhotad flera gånger. Det är inget som är ovanligt. Det ska inte få förekomma, men det gör det hela tiden. Och det har eskalerat de senaste åren. Det är därför många domare slutar. Vi får stå ut med hur mycket som helst, säger domaren.

Mikael Fransson säger att det är oacceptabelt av spelare och ledare att hoppa på domare efter matcher.

– Det är en sak att reagera mot ett domslut rent spontant. Men efter matchen måste man kunna behärska sig, säger han.

Hur påverkar det här domarna?

– Antingen blir du rädd, eller så blir du arg. Och då blir det värre, säger Mikael Fransson.

Domaren vi har talat med berättar att kritiken och trakasserierna brukar rinna av honom ganska snabbt.

– Personligen bryr jag mig inte, för jag är där för att göra mitt jobb och se till att matchen spelas så rättvist så möjligt. Men ibland undrar jag varför jag dömer, säger han.

En möjlighet som domarna har är att avvisa ledare som stör matchen. Ett verktyg som används sällan, enligt den domare vi har talat med. I en match som spelades nyligen bad han själv huvuddomaren att avvisa en ledare som betedde sig illa.

– Efter matchen kom tränaren in i vårt omklädningsrum och var allmänt otrevlig. Han riktade först kritik mot huvuddomaren, sen mot mig, och sen mot den andre assisterande.

Kommer du att anmäla de här händelserna till förbundet?

– Blir det värre får man överväga det. Men jag vill inte behöva göra det. Jag vill personligen att de ska få en chans till.

Varför gör du ingen anmälan, skulle det inte bli bättre då?

– Jo, men varenda gång kommer det att bli problem. Jag trivs med att döma och vill kunna göra det utan problem. Om jag anmäler kommer jag att bli behandlad sämre.

Mikael Fransson uppmanar alltid domarna att göra en anmälan när det sker incidenter.

– ”Ni gjorde väl en anmälan?” frågar jag. Först och främst ska det göras en anmälan till Smålands Fotbollförbund. Så får disciplinnämnden titta på det.

När domare blir konfronterade av spelare och ledare bottnar det ofta i en oenighet kring reglerna, enligt domaren vi har talat med.

– Vi får ofta förklara regeländringar. Den senaste tiden har vi fått nya regler för offside och hands. Men de tror inte på oss när reglerna ändras. De kommenterar det med: ”Det har alltid varit så”. Tyvärr är det detta vi domare får mest skit för.

Efter den senaste tidens händelser känner den aktuella domaren en oro för framtiden.

– Jag vet inte hur många av mina kollegor som dömer nästa år. Och det är på grund av spelare, ledare och ibland publik. Det är inte bara vårt distrikt som har det här problemet. Alla har det här problemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!