”Jag lever absolut inte i en rättvis värld”

Det tunga favoritskapet från i fjol är som bortblåst. Men Peter Gerhardsson kunde inte bry sig mindre om guldtipsen inför VM.
–Den här känslan att kunna gå långt, den har jag fortfarande, säger Sveriges förbundskapten.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson i samband med söndagens VM-premiär mot Sydafrika i Wellington.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson i samband med söndagens VM-premiär mot Sydafrika i Wellington.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-07-26 08:00

Uttåget ur EM förra sommaren kunde inte ha blivit mycket tyngre. Sverige var i slutändan aldrig nära att utmana hemmanationen England, som vann semifinalen med klara 4–0.

Men folk stirrar sig alltid blinda på resultaten, säger Peter Gerhardsson, när TT träffar honom för en längre intervju inför fotbolls-VM.

– Det är så här det fungerar. Som människor finns det inget mellanting, det är topp eller botten, det är så vi fungerar. Jag brukar ibland jämföra med musik. Om man har gjort den absolut bästa skivan så blir nästa oftast, i andras ögon, mycket sämre, säger Gerhardsson.

Halkat efter?

Det är troligen därför som guldtipsen i så liten utsträckning landat på Sverige den här gången.

De kom till EM som nyblivna OS-silvermedaljörer. De kommer till VM i Australien och Nya Zeeland med en semifinalflopp i ryggen, och med mångas åsikt att de svenska fotbollsdamerna halkat efter de bästa.

TT: Känner du att kritiken i fjol var orättvis?

– Jag lever absolut inte i en rättvis värld, det kan jag säga. Det gör jag inte. Och det har jag insett. Det är ju åsikter.

– Jag tycker att det är viktigt med perspektiv, att förstå att man har olika ingångar i det hela. Jag kan inte kräva eller tro att alla ska ha mitt perspektiv.

Tonar ner succématchen

Men andras åsikter har aldrig bekymrat honom särskilt mycket. De är inte sällan onyanserade, tycker Gerhardsson, och det gäller lika mycket när det går bra för Sverige.

Den 63-årige upplänningen jämför semifinalen mot England, där Sverige inledde starkt men ineffektivt, med OS-premiären mot USA 2021, som Sverige vann med klara 3–0.

– Hajpen kring USA-matchen – när vi såg den efteråt så såg vi att … så bra var det inte prestationsmässigt. Men resultatet är det som sitter kvar.

TT: Fick sig ditt självförtroende en törn i England?

– Nej, svarar Peter Gerhardsson utan att tveka.

– Jag vet hur små marginalerna är. Jag har sagt just det här om möjligheten, att ha känslan av att kunna göra något, att kunna gå långt. Den har jag fortfarande. Men det är klart att den kommer att pendla beroende på spelarna, är de friska och hela och hur kommer vi att prestera?

Gillar ovissheten

Många brukar omfamna chansen att slå ur underläge. Det angreppssättet har Peter Gerhardsson aldrig begripit sig på.

– De hör förväntningarna och kraven, jag har alltid tyckt att det är väldigt roligt att vara favorit. För då har man någonstans presterat bra. I stället för att ingen ska tro på oss, då har vi ju inte gjort något bra.

– Sedan innebär det inte per automatik att man vinner eller blir bäst. Men jag tror att vi kan gå väldigt långt.

Så hur kommer det att gå för Sverige i VM? Premiären mot Sydafrika, 2–1-seger efter ett sent avgörande, gav inga tydliga svar. Men det är väl också precis därför Peter Gerhardsson en gång fastnade för sporten fotboll.

– Jag lever i den här världen och gillar den för att den är oförutsägbar. Jag gillar den för att det är det här, säger Gerhardsson.

– Man vet inte riktigt hur det ska gå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!