"Jag tror att England har allt att förlora"

En obesegrad värdnation är ingen enkel uppgift i en EM-semifinal. Men i det svenska laget tror man att en hel del press ligger på England. –De har allt att förlora, säger Hedvig Lindahl.

Hedvig Lindahl menar att England har allt att förlora.

Hedvig Lindahl menar att England har allt att förlora.

Foto: Adam Ihse / TT

Fotboll2022-07-25 14:40

England har imponerat stort hittills i fotbolls-EM. I gruppspelet seglade man vidare efter tre segrar och hela 14–0 i målskillnad och väl framme i kvartsfinal vände laget och vann mot Spanien med 2–1 efter förlängning.

Nu väntar Sverige i Sheffield på tisdag inför ett massivt engelskt publikstöd.

Innebär det per automatik fördel England? Inte enligt flera av de svenska spelarna.

– De har hemmaplan, det har gått jättebra för dem, de klarade av Spanien som var ett stort test. Det finns många förväntningar på dem att de ska gå hela vägen, "it’s coming home" och så vidare. De har allt att förlora, säger Hedvig Lindahl.

Att agera festförstörare är dock inte det som triggar den svenska målvakten mest inför semifinalen.

– Jag är inte så sugen på att förstöra en fest men jag är sugen på att skapa en fest för oss. Jag vill vara kreativ snarare än destruktiv, säger hon.

"Vår tuffaste prövning"

Stina Blackstenius, till vardags i Arsenal, känner flera spelare i det engelska laget. Hon är medveten om att Sverige kommer att behöva växla upp.

– Det är definitivt vår tuffaste prövning hittills. Jag tror att de kommer in med väldigt stort självförtroende efter det mästerskap som de har haft hittills. Men vad experterna säger lägger jag inte så stor vikt vid, utan det viktigaste är att vi tror att vi kan vinna. Det kommer krävas att vi gör vår absolut bästa match hittills för att kunna vinna, säger hon.

Sverige är rankat tvåa i världen att jämföra med Englands åttondeplats. Men pressen, den skickar Blackstenius över på England.

– Man får nästan se det som att pressen ligger på dem.

"Finns en ineffektivitet"

Inför tisdagens stormatch har det pratats en del om den svenska effektiviteten i offensiven. I kvartsfinalen mot Belgien hade man 34 avslut – men "bara" ett mål.

Blackstenius medger att det "definitivt går att ifrågasätta effektiviteten".

– Men vi får också ta med oss att mycket av det vi gör skapar många fasta situationer. Det är inte lite av en plan men det finns en tanke om de fasta situationerna. Det är en styrka att kunna skapa så mycket men det finns definitivt en ineffektivitet när det kommer till att faktiskt sätta dit de lägena som vi får, säger hon.

Mot England blir det ett måste att skruva på det.

– Här kanske vi pratar om ett fåtal chanser och där kommer effektiviteten bli ännu viktigare, säger Blackstenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!