"Jag vill ge fotbollen en rejäl chans"

Fjolåret blev en besvikelse. I år satsar han hårdare än någonsin. "Jag vill ge fotbollen en rejäl chans", säger Venakillen Albert Johansson.

Albert Johansson har tränat hårdare än någonsin inför den här säsongen. "Jag vill ge fotbollen en rejäl chans", säger den förre Hultsfredspelaren.

Albert Johansson har tränat hårdare än någonsin inför den här säsongen. "Jag vill ge fotbollen en rejäl chans", säger den förre Hultsfredspelaren.

Foto: Mattias Heikki

Fotboll2020-08-06 17:45

Mellan 2016 och 2018 gjorde den 22-årige anfallaren 64 mål för Hultsfred i division fyra.

Det väckte intresse från klubbar högre upp i seriesystemet. Eneby BK tog kontakt och Albert Johansson nappade.

Flyttlasset gick från Vena till Norrköping inför förra säsongen.

Nytt lag, ny stad, ny miljö och en ny slags fotboll. Självklart blev det inledningsvis tufft för den nu 22-årige Johansson.

– Jag kände ju verkligen ingen i Norrköping innan jag flyttade upp men nu känner jag att man har kommit in i det på ett bra sätt, säger han när Vimmerby Tidning besöker spelaren i sin nya miljö.

Vi tar en promenad längs med Motala Ström vid Åbackarna i ett sommarfint Norrköping. 

Här i stadsdelen Kneippen trivs Albert Johansson i sin lägenhet med utsikt över vattnet.

Men när det kommer till hans första säsong i Eneby är han självkritisk. Visserligen prickade han in sju mål i trean i fjol. Men han ville mer.

– Det var tufft i början. Fotbollen är helt annorlunda här jämfört med vad jag var van vid. Spelarna här är så mycket mer tekniska. Här spelar man verkligen boll. Tidigare var jag van vid att man skickar upp bollen på mig att jobba på, säger Albert Johansson.

Inför den här säsongen har han satsat extra - och tränat hårdare än någonsin.

– Jag körde väldigt hårt i vintras och känner mig skön i kroppen. Jag känner att jag kan springa extra mycket och ge energi till laget. Det är ju vi forwards som sätter första pressen och kan trigga de andra och ge laget en boost.

Någon vintervila blev det verkligen inte tal om för Albert Johansson. Vi pratar träning sex, sju dagar i veckan.

– Det kunde bli ett cross fit-pass på morgonen och simning på kvällen. Jag har kört spinning och styrketräning på gym. Det är bra att variera träningen så att man inte blir trött på det.

Varför valde du att köra extra hårt?

– Jag flyttade upp hit i fjol och vill ge fotbollen en rejäl chans. Jag känner personligen att det inte gick så bra för mig förra säsongen och vill ta revansch i år.

Eneby föll i premiären mot Mjölby hemma med 1-2 och var piskade att vinna mot AFK Linköping i omgång två.

Då slog Albert Johansson till - två gånger om.

En vänstervolley efter hörna och en nick på ett inlägg säkrade 4-2-segern. En superviktig sådan med tanke på årets korta serie (elva matcher).

 – Det var skönt att få in självförtroende i truppen och veta att man har en vinst i bagaget. Det kommer att bli en väldigt intensiv höst, säger han.

På lördag är en lång väntan över när sommaruppehållet tar slut och serien omstartar. Då väntar ett prestigefyllt och viktigt Norrköpingsderbyt mot Smedby.

En match som Eneby inte får förlora om man vill vara i toppen i år.

– Vi måste slå dem, det är bara att köra, säger han.

Fokus ligger så klart på Eneby men självklart har Vena-killen koll på hur det går för sin förra klubb.

Han tror på Hultsfred i år - om de tror på sig själva.

– Flera rutinerade spelare har ju lämnat laget så det är kul med en omstart med yngre spelare. I längden kommer det här att bli bra det gäller bara att spelarna tror på sig själva.

Vad tycker du om deras säsong så här långt?

– En seger och ett kryss är godkänt, tycker jag. Jag hoppas att de vinner serien och går upp. Samtidigt har de ett ungt lag så man ska inte lägga för mycket press på spelarna och förvänta sig allt för mycket, säger Albert Johansson. 

Derbyt mot Alberts moderklubb, SK Lojal, slutade 1–1. 

Albert Johansson öste in mål i flera säsonger för Hultsfreds FK.
Albert Johansson öste in mål i flera säsonger för Hultsfreds FK.
Alberts målskörd

Albert Johansson har alltid varit en målskytt. Han debuterade tidigt i A-lagsammanhang. Så här många mål har han pangat in i seriespel. 

2020: 2 (Eneby)

2019: 7 (Eneby)

2018: 30 (Hultsfred)

2017: 10 (Hultsfred)

2016: 23 (Hultsfred)

2015: 18 (Hultsfred)

2014: 15 (Hebe)

2013: 6 (Hebe)

2012: 2 (Lojal). 

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!